Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nové podpisy umelcov proti rozhodnutiu vlády

.štefan Hríb .názory

Nie sme ešte celkom otupení. Na snahu vlády odstaviť od informácií kritický hlas Denníka N zareagovali už aj umelci. Tu je plný text vyhlásenia Romana Poláka a Dana Rabinu.

Štefan Hríb

Znepokojenie

So znepokojením sme prijali správu, že Vláda SR zastavila komunikáciu s redaktormi Denníka N. Jedným z pilierov demokracie je sloboda tlače a slobodný prístup k informáciám. „Minister“ znamená v latinskom jazyku „služobník“. Služobník ľudu, ktorý má prepožičanú moc na základe slobodných volieb. Je prinajmenšom zvláštne, ak služobníci ľudu informujú ľud iba prostredníctvom vybraných informátorov. Demokracia je najväčším výdobytkom Novembra 1989. Treba ju chrániť a rozvíjať.

Témou nášho medzinárodného divadelného festivalu SND Eurokontext.sk je MÚR, múr, ktorý rozdeľuje, múr, ktorý vytvára napätie a nedorozumenia, bariéry. Obávame sa, že rozhodnutie vlády z minulého týždňa vytvára v našej spoločnosti múr, ktorý je zbytočný a zvyšuje napätie. Sme členovia Slovenského národného divadla, ktoré je apolitickou verejnou inštitúciou. Ale tak ako v našich inscenáciách sa snažíme reagovať na problémy doby, v ktorej žijeme, takisto ako občania sme povinní vyjadriť znepokojenie, keď cítime, že sa pootvorila Pandorina skrinka.

Veríme, že vláda v záujme občanov našej vlasti prehodnotí svoje rozhodnutie.

doc. Roman Polák, riaditeľ Činohry SND a podpísaní pracovníci SND

Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND


Podpismi sa pridali: 

Marián Labuda, Robo Roth, Emília Vášáryová, Martin Huba, Táňa Pauhofová, Zuzana Kocúriková, Marián Amsler, Vlado Černý, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Daniel Majling, Juraj Kemka, Ján Koleník, Gabriela Dzúriková, Lukáš Latinák, Alexander Bárta, Ady Hajdu, Peter Šimun, Kamila Magálová, Marián Geišberg, Daniel Fischer, Róbert Jakab, Ján Gallovič, Boris Farkaš, Rebeka Poláková, Juraj Nvota, Marta Sládečková, Miro Noga, Vladimír Obšil, Dominika Zeleníková, Anna Šišková, Zuzana Konečná, Zuzana Porubjaková, Andrea Domeová, Alena Horňáková, Eva Pavlíková (Nitrianske divadlo), Petra Polnišová, Dano Dangl, Lukáš Zednikovič, Roman Pomajbo, Ivan Vojtek. K výzve sa pripojilo aj Mestské divadlo Žilina.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite