Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pomáhame Nepálu rýchlo a dostatočne?

.andrej Bán .názory

V čase uzávierky tohto článku, teda štyri dni po najničivejšom zemetrasení, aké zažil Nepál za posledných osemdesiat rokov, počet obetí presiahol hranicu 5.000 a takmer 10.000 Nepálčanov, ako aj turistov a horolezcov utrpelo zranenie.

Andrej Bán

Tak ako vždy v podobných prípadoch, kľúčový je boj o čas. V prípade zemetrasenia sa účinná pomoc počíta na hodiny a dni, pretože množstvo ľudí môže žiť pod troskami a ak ich záchranári neobjavia včas, neprežijú. Ako bývalý predseda združenia Človek v ohrození som v minulosti videl bezprostredne po katastrofe následky ničivých zemetrasení a cunami v iránskom Bame, v pakistanskom Kašmíre, na Haiti, na Srí Lanke ale aj v Japonsku. V Iráne som videl, že našli žijúceho človeka až po desiatich dňoch, to je ale výnimka. S veľkým záujmom preto teraz sledujem udalosti pod Himalájami. A vidím, žiaľ, paralely.

.v boji o Slovákov

V prvom rade, dodnes sa ešte nášmu rezortu nepodarilo spojiť s pätnástimi Slovákmi v tejto krajine. Treba veriť, že podobne ako ostatných 73 našich občanov, aj oni prežili. Našťastie, zranený bol podľa doterajších správ zatiaľ iba jeden Slovák. Verím, že náš zastupiteľský úrad v indickom Dillí aj náš honorárny konzul v Káthmandu robia všetko, čo je v ich silách. Nie som momentálne v Nepále, preto nemôžem komentovať kritické slová šéfa FUN rádia Patrika Zimana, ktorý bol v čase zemetrasenia v Nepále a ktorý považuje starostlivosť našej diplomacie o Slovákov, ktorí tam sú, za nedostatočnú. Ziman dokonca tvrdí, že naše orgány ich úplne ignorujú, honorárny konzul pre nich nepohol prstom a že už dva dni sa neúspešne pokúšajú dostať domov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite