Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo by stála neutralita Slovenska?

.lukáš Krivošík .názory

Kým Českom prechádzal americký vojenský konvoj, Slovensko si pripomenulo 11. výročie vstupu do NATO. Niektorí by chceli, aby sme z Aliancie vystúpili. Vyplatilo sa historicky štátom, že boli neutrálne? A koľko by nás neutralita stála?

Lukáš Krivošík

Verejná diskusia o tom, či si krajina má svoju obranu riešiť kolektívne (v aliancii s inými štátmi) alebo sama, je legitímna. Minulé storočie sme v Európe videli úspešné i menej úspešné príklady neutrálnych štátov. No v zásade všetky tieto príbehy majú jednu spoločnú pointu:

Neutralita nie je niečo, čo vám veľkoryso garantujú druhí prostredníctvom nejakého kusu papiera. Vašu neutrálnu pozíciu v rodine štátov si ako krajina musíte vedieť obhájiť tým, že budete vyžarovať silu, ktorá je dostatočne odstrašujúca, aby si s vami nikto nezačínal.

Chcete príklad? Pozrime si niekoľko „prípadových štúdií“ politiky neutrality z minulosti.

Belgicko 1914 a Ukrajina 2014

V roku 1839 európske veľmoci, vrátane Veľkej Británie a Pruska, podpísali dokument, ktorému sa hovorilo londýnska dohoda. Táto mala garantovať nezávislosť a „trvalú“ neutralitu Belgicka. V roku 1867 bola potom podpísaná takzvaná druhá londýnska dohoda, ktorou sa mocnosti popri Belgicku zaviazali rešpektovať rovnako „trvalú“ neutralitu Luxemburska. Jednou z jej podmienok bola demontáž pevnostného systému, vďaka ktorému mesto Luxemburg prezývali „Gibraltárom severu“. Slovami Otta von Bismarcka: „Výmenou za luxemburskú pevnosť sme dostali neutralitu krajiny a garanciu, že pretrvá večne.“

No v medzinárodných vzťahoch treba brať pojmy ako „večnosť“ alebo naopak „dočasnosť“ s rezervou. V auguste 1914 vpochodovali nemecké vojská do Belgicka i Luxemburska, lebo obe krajiny im stáli v ceste pri pochode na Paríž. Porušenie belgickej neutrality bolo impulzom pre Veľkú Britániu, aby vyhlásila vojnu Nemecku. Vtedajšieho ríšskeho kancelára Bethmann-Hollwega veľmi roztrpčilo, že Londýn išiel do vojnového konfliktu kvôli (podľa jeho slov) „zdrapu papiera“. Že na tom „zdrape“ bol aj nemecký podpis, ho netrápilo.

Okupácia Belgicka a Luxemburska trvala až do roku 1918. Obe krajiny sa k politike neutrality neskôr vrátili. A čo sa nestalo? V máji 1940 boli Nemeckom okupované opäť. Po druhej svetovej vojne sa už Belgicko a Luxembursko k politike neutrality nevrátili. Naopak, v roku 1949 patrili medzi zakladajúce štáty NATO.

Príklad Belgicka a Luxemburska v niečom pripomína súčasnú pozíciu Ukrajiny. V decembri 1994 sa Spojené štáty, Rusko a Veľká Británia v Budapešti zaviazali, že budú rešpektovať nezávislosť, suverenitu a hranice Ukrajiny. Kyjev sa na oplátku vzdal tretieho najväčšieho jadrového arzenálu na svete. O dvadsať rokov neskôr jeden zo signatárov dohody anektoval Krym.

Osud Budapeštianskeho memoranda je mementom pre každú krajinu, ktorá v súčasnosti disponuje jadrovými zbraňami a zvažuje, že by sa ich dobrovoľne vzdala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite