Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruky, ktoré maľovali Ameriku

.lukáš Krivošík .názory

Stál som medzi tými štyrmi obrazmi asi dvadsať minút. Môj zrak neustále kĺzal od jednej maľby k druhej. Užasnuto som na tú sériu hľadel z odstupu i zblízka, snažiac sa, aby mi neunikol žiadny detail príbehu, ktorý sa odvíjal na nehybnom plátne predo mnou.

Lukáš Krivošík

Plavba života

Udialo sa to pri návšteve Národnej galérie umenia vo Washingtone. Jedna štvorica na seba nadväzujúcich obrazov hlboko zasiahla niečo v mojom vnútri. Premýšľal som o nich ešte niekoľko dní. Po uistení, že sa to smie, som si ich dokonca odfotil mobilom. Išlo o sériu olejomalieb s názvom Plavba života, ktorú v roku 1842 namaľoval americký umelec Thomas Cole.

Na prvom obraze, s názvom Detstvo (čitateľ si ho môže pozrieť tu), vidieť čln s nemluvňaťom a anjelom v pozadí. Rieka, po ktorej loďka kĺže, je obklopená kvetmi v jasných farbách. - Nádherná symbolika hravej bezstarostnosti útleho detstva, kedy sa všetko zdá zaujímavé a vzrušujúce, pričom anjel strážny je vždy nablízku, aby úzkostlivo bdel nad každým naším krokom.

Druhý obraz, s názvom Mladosť, je ešte príznačnejší. Z dieťaťa je zrazu mladík, ktorý sám riadi kormidlo loďky svojho života. S nadšením vzhliada k veľkolepému vzdušnému zámku, vyrastajúcemu z oblakov. Anjel strážny stojí zatiaľ na brehu a vyprevádza dospievajúceho mládenca do životného obdobia, kedy sa cítime nezraniteľní a schopní dosiahnuť akýkoľvek cieľ, či zdolať akúkoľvek výzvu. Z miesta, odkiaľ sa mladík plaví, to vyzerá, že rieka smeruje priamo k vzdušnému zámku. No z pohľadu pozorovateľa vidíme, že sa ďalej po prúde v skutočnosti ostro stáča doprava, smerom k nebezpečne vyzerajúcim útesom.

Najdramatickejší je tretí obraz série, s názvom Dospelosť. Muž v člne medzičasom dozrel a narástla mu brada. Kormidlo sa odtrhlo a jeho loď unáša prúd rieky do spenených divokých vôd, z ktorých vytŕčajú skaly. Tok pokračuje ďalej úzkym terénom, až sa vleje do Oceánu večnosti na pozadí.

Okolitá scenéria je nehostinná a drsná. Vznášajú sa nad ňou čierne oblaky búrky medzi ktorými pozorné oko rozpozná tri vznášajúce sa mátožné postavy. Podľa výkladu Thomasa Colea znázorňujú Samovraždu, Nestriedmosť a Vraždu, keďže človek je v najzúfalejších chvíľach svojho života v pokušení zabiť sa, prepadnúť závislostiam alebo vziať život nepriateľom, ktorí ho ohrozujú. No z obrazu sála aj nádej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite