Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezodný pohár sv. Patrika

.elena Akácsová .názory

Sviatok sv. Patricka pripadá takmer vždy na pôstne dni pred Veľkou nocou, napriek tomu sa po celom svete veselo konzumuje. Ako to vlastne prebieha?

Elena Akácsová

Požiadali sme dvoch cudzincov žijúcich v Írsku, Slováka a Nemca, aby sa s nami podelili o atmosféru tohto sviatku, ktorý sa slávi 17. marca.

Kolega Juraj Kušnierik oslovil hudobného promotéra Jensa Uhla, ktorý pochádza z Hamburgu, 40 rokov žije v Írsku a deň Sv. Patricka trávi na Slovensku. Napísal nám:

Väčšina Írov v tento deň oslavuje svoju írskosť. Kdekoľvek na svete sa nachádzajú, stretávajú sa, organizujú slávnostné sprievody a kultúrne podujatia. V menších aj vo väčších írskych mestách je to podobné: sprievody, často s dychovkami a píšťalkami. Írski politici v tento deň cestujú po svete a propagujú Írsko, írske výrobky a kultúru. (Podľa oficiálnej írskej stránky MerrionStreet má tento rok 27 írskych ministrov navštíviť 27 krajín sveta, pričom Slovensko mal mať spolu s Dánskom v cestovnej mape minister pre vzdelávanie a inovácie Damien English. O jeho misii v Dánsku sa píše napríklad aj tu, či ešte stihne aj Slovensko za jeden deň sa nepíše nikde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite