Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plávanie krízou s Ľubošom Pástorom

.lukáš Krivošík .názory

Išlo o nenápadnú správu: Ľuboš Pástor, svetovo asi najvýznamnejší slovenský ekonóm, sa stane novým členom bankovej rady NBS. Práve .týždňu počas posledných rokov poskytol niekoľko rozhovorov, cez ktoré možno lepšie spoznať jeho myšlienky.

Lukáš Krivošík

„Asi by som sa venoval matematike alebo nejakej inej neškodnej vede, aby som neskončil v base či blázinci“, odpovedal nám v novembri 2009 pri 20. výročí Nežnej revolúcie Ľuboš Pástor na otázku, čo by robil, keby komunizmus nepadol. „Popri tom by som s rodinou pravidelne cvičieval spartakiádu a vytrvalo sa zdokonaľoval v takých kľúčových činnostiach ako opravovanie čiernobieleho televízora značky Tesla, riadenie žigulíka, či okopávanie zemiakov. Napokon by to asi aj tak skončilo tou basou alebo blázincom“, dodal.

No osud mal s košickým rodákom (ročník 1974) iné plány. Revolučné zmeny priviedli Ľuboša Pástora k myšlienke aplikovať vášeň pre matematiku na spoločenské problémy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite