Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo už noviny nehryzú

.marek Vagovič .názory

Keď sa na Slovensku novinári bavia o investigatíve, vždy to skončí rovnako: tento typ žurnalistiky je vraj časovo náročný, drahý a neefektívny, takže väčšina redakcií už ani nepredstiera, že má záujem o kvalitne spracované kauzy. Výsledkom je, že investigatívu tu dnes robia len osamelí vlci, ktorí však nemôžu byť relevantnou protiváhou skorumpovaných politikov a oligarchov.

Marek Vagovič

Bolo by príliš zjednodušujúce tvrdiť, že slovenské médiá už neprinášajú takmer žiadne relevantné kauzy. Aj minulý rok občas vystrašili rôznych biznismenov, ktorí tunelujú štátne zdroje, respektíve ich nastrčené figúrky vo vláde či v parlamente. Len jedna kauza však bola z hľadiska dosahu naozaj prvoligová: nákup CT v piešťanskej nemocnici, s ktorou vyšli denník SME a televízia Markíza. 

Aj iné médiá zverejnili slušne spracované príbehy rozkrádania štátu, no len CT naozaj zatriaslo politickou scénou aj verejnou mienkou. Možno to bola tak trochu aj zhoda okolností – citlivá téma zdravotníctva, nepopulárny hlavný aktér – čo však na výsledku nič nemení. Predtým ani potom sa už medzi ľuďmi o žiadnej kauze tak intenzívne nediskutovalo.

Prečo dnes nie sú slovenskí novinári skutočnou hrozbou pre politických kšeftárov? Naozaj sú takí neschopní, málo odvážni, bez energie a ťahu na bránu? Určite nie. Problém je, že málokto z nich má na serióznu investigatívu viac ako dva dni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite