Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak nie si pohoršený, neexistuješ

.lukáš Krivošík .názory

Téma o islame v talk-show Real Time rozpútala za veľkou mlákou zaujímavú verejnú polemiku. Avšak viac ako o moslimoch vypovedala tento raz skôr o ideológii sociálneho liberalizmu, ku ktorému sa hlásia umelecké a intelektuálne kruhy v USA i u nás.

Lukáš Krivošík

Keď sa stretnú traja z jedného cesta

Vo svetle tohto poútokového (Paríž) a predreferendového obdobia si tá debata zaslúži pripomenutie, aj keď sa odohrala už v októbri. Vo viacerých ohľadoch je totiž výsostne aktuálna. Vlastne mala byť o téme, ktorú na Západe riešime už prinajmenšom od útokov z 11. septembra 2001: Je islam v podstate mierumilovná viera, ktorej kazí povesť pár fanatikov, akí existujú v každom náboženstve? Alebo sú priamo v islame inherentne prítomné prvky, ktoré zvádzajú jeho najkrajnejších nasledovníkov k násiliu a to vo väčšej miere, než u iných náboženstiev? Napokon však nezamýšľane bola tá debata aj o čomsi inom.

Moderátor talk-show Real Time, Bill Maher, je silný ateista. Dlhé roky vytrvalo kritizuje a zosmiešňuje najmä kresťanstvo. Teraz sa však kriticky dotkol islamu. Americkí ľavicoví liberáli, ku ktorým sa Maher hrdo hlási, vraj pri tomto náboženstve zúfalo zlyhávajú, lebo nekritizujú dostatočne jeho negatívne prejavy ako prenasledovanie odpadlíkov, či útlak žien a homosexuálov. „Je to jediné náboženstvo, ktoré sa správa ako mafia, kde ťa kurva zabijú, keď povieš nesprávnu vec, nakreslíš nesprávny obrázok alebo napíšeš nesprávnu knihu“, povedal Maher vo svojej talk-show.

Jeho pozíciu v debate podporil aj ateistický filozof Sam Harris: „Uverili sme mému islamofóbie, ktorý si každú kritiku doktríny islamu spája s bigotnosťou proti moslimom ako ľuďom, čo je intelektuálne smiešne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite