Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficove poučenie z Gorily

.marek Vagovič .názory

27. januára 2012 sa v Bratislave stretlo tritisíc ľudí, aby protestovali proti korupcii v politike. Dôvodom bolo zverejnenie analytického spisu SIS s názvom Gorila. Čo sa odvtedy zmenilo?

Marek Vagovič

Pred tromi rokmi to chvíľu vyzeralo nádejne. Ľudia z celého Slovenska, znechutení z rozkrádania za druhej Dzurindovej vlády, vyšli húfne do ulíc. Napriek tuhým mrazom sa niekoľko týždňov schádzali na námestiach a žiadali vyvodiť zodpovednosť voči politikom, štátnym úradníkom aj oligarchom, ktorí si tu v rokoch 2005 – 2006 rozparcelovali krajinu. Polícia pod vedením Jaroslava Spišiaka, ktorý mal podporu ministra vnútra Daniela Lipšica, rozbehla rozsiahle vyšetrovanie.

.rozmetaná pravica

Spočiatku hral v prospech demonštrantov aj čas: keďže sa blížili voľby, politici sa ocitli pod tlakom, takže museli vysvetľovať pozadie kauzy Gorila, došlo aj k viacerým personálnym zmenám (odvolanie Bubeníkovej). No čas sa stal aj nepriateľom plných námestí: bolo totiž jasné, že keď sa škandál nevyšetrí do volieb, potom už nikoho nebude zaujímať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite