Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lamb: Láska v čase satelitov

.juraj Kušnierik .názory

Vo štvrtok, 4. decembra, vystúpi v bratislavskom MMC skupina Lamb. Výborná kapela, ktorá pred desiatimi rokmi prestala existovať, no pred štyrmi rokmi sa vrátila a nahrala dva skvelé albumy, pričom ten druhý z nich vyšiel v októbri tohto roku. Už len preto, aby sme ho počuli naživo, oplatí sa na ich koncert zájsť.

Juraj Kušnierik

Duo Lamb som zaregistroval niekedy v druhej polovici 90-tych rokov. Niekde som začul (asi v Rádiu Ragtime), že majú pieseň s názvom Górecki a zaujalo ma to. Potom som tú pieseň - zrejme znovu v Rádiu Ragtime - počul: "If I should die this very moment, I wouldn't fear..." Pieseň ma očarila - nádherným textom, pokojnou, no pritom citmi nabitou atmosférou, prirodzenou krásou hlasu a neafektovaným spevom speváčky, páčili sa mi perkusie, všetky tie elektronické zvuky, ťažko zapamätateľná, no pritom krásna melódia a aj to ako sa pieseň asi tak v polovici preklopí do takmer rockerského rytmu, pričom stále znejú tie Góreckého dlhé sláčiky a ako nakoniec stíchne v takmer zenovom pokoji (aj zvuk sitár sa ku koncu objaví - aspoň ja ho tam počujem).

Odvtedy Lamb počúvam, odvtedy som fanúšikom. Prvé tri albumy - Lamb, Fear of Fours a What Sound sa pre mňa stali jednou z variánt hudobnej dokonalosti. Nejde totiž len o ďalšiu verziu kombinácie elektronický producent + éterická speváčka. Ide o "rovnoprávnu" dvojicu mimoriadne talentovaných tvorcov. Lou Rhodes nie je len pekný hlas, Andy Barlow nie je len otáčač kombíkmi. Obidvom je vlastná veľká muzikantstká invencia a - neviem ako to povedať ináč - inteligencia (rozmýšľajú o tom, čo robia a z ich hudby to cítiť - nemám na mysli len texty, ale aj sofistikované, no pritom výborne fungujúce kompozície a aranžmány).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite