Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa to skončí s politickou korektnosťou

.lukáš Krivošík .názory

Voči videu, ktoré chcelo pranierovať sexistické správanie mužov na ulici, sa spustila búrka nevôle, lebo ním vraj jeho tvorcovia posilnili pre zmenu rasistické stereotypy. Vymizne politická korektnosť napokon tak, že sa navzájom neutralizujú rôzne druhy jej vyznávačov?

Lukáš Krivošík

Žena na prechádzke

Možno ste to video pred pár týždňami videli tiež, lebo niekto z vašich priateľov ho zdieľal na Facebooku. Doteraz zaznamenalo cez 37 miliónov videní. Ide o skrytou kamerou nasnímaný dvojminútový zostrih desaťhodinovej prechádzky mladej ženy v uliciach Manhattanu, počas ktorej sa viac ako stokrát stane obeťou obťažujúcich pokrikov zo strany okoloidúcich mužov. Jeden z nich dokonca neodbytne kráča vedľa ženy niekoľko minút.

Video má ukázať, aké ťažké to majú ženy s cudzími nadržanými chlapmi, aj keď len kráčajú po chodníku a nie sú vôbec oblečené vyzývavo. Divákov prehovára k finančnému daru pre neziskovú organizáciu, ktorá bojuje proti takémuto pouličnému verbálnemu obťažovaniu.

Pre určitý typ ľudí, ktorí si sústavne potrebujú pestovať svoj pocit morálnej povýšenosti nad inými zaujímaním okázalo pohoršených póz (najčastejšie na Facebooku), bolo video vodou na mlyn. V Amerike viedlo k množstvu článkov v médiách, internetových blogov, či statusov na sociálnych sieťach, ktoré fenomén popiskovania a pokrikovania po cudzích ženách na ulici rozoberali zo všetkých strán.

Dodalo tiež impulz k nakrúteniu ďalších videí. Vznikla napríklad inscenovaná paródia o mužovi, ktorý kráča ulicami New Yorku. V jeho závere je miesto výzvy na darovanie peňazí neziskovke apel, aby „patriarchát zostal zachovaný“. Alebo toto video, v ktorom sa po Manhattane prechádza princezná Leia z Hviezdnych vojen.

No niekoľko ľudí skúsilo tento pouličný experiment zopakovať s rôznymi obmenami. Napríklad v tomto videu mužský model kráča tri hodiny New Yorkom, pričom po ňom pokrikujú ženy i muži rovnako ako po žene v pôvodnom videu.

V ďalšom zase mladá atraktívna žena päť hodín kráča po Manhattane oblečená v rifliach a tričku, a potom päť hodín oblečená v hidžábe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite