Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novembrový soundtrack

.peter Bálik .názory

Je to už dvadsaťpäť rokov, ale tie piesne nám stále znejú v hlave. Ak sa povie November, tak sa mnohým pamätníkom vybaví niekoľko melódií, úzko spojených s týmito výnimočnými dňami, keď ľudia poslali komunistický režim do minulosti. Sľúbili sme si lásku, Děkuji, Do batôžka, Pravda víťazí, Modlitba pro Martu... Tieto piesne definovali Nežnú revolúciu na Námestí SNP v novembri 1989.

Peter Bálik

Ladislav „Agnes“ Snopko bol dramaturgom mítingov na bratislavskom námestí. K tomuto džobu sa dostal úplne prirodzene, počas minulého režimu organizoval kultúrne akcie (festival v Pezinku, Čertovo kolo, Dotyky a spojenia) ktorými brnkal na nos komunistom a zároveň mal kontakty na hudobníkov z celej republiky. Vďaka nemu vystúpilo na bratislavskom Námestí SNP celé spektrum československej hudobnej scény, od folkerov, humoristov až po popových spevákov. Hovorí, že počas mítingov robil takmer všetko – od tvorby programu až po držanie nôt pre hudobníkov.

„Robil som všetko možné. Napríklad Ivanovi Hoffmanovi som držal noty. Mnohí mi to potom vyčítali, že som sa stal ministrom kultúry len preto, lebo som počas Novembra hudobníkom držal noty. No jasne, majú pravdu. Viete, čo je minister po latinsky? Predsa služobník!“ hovorí so smiechom Agnes, s ktorým sme sa porozprávali o piatich pesničkách, ktoré definujú slovenskú časť Nežnej revolúcie.

Tých piesní je, samozrejme, viac, núka sa aj Grigorovova Pocta Majakovskému či Dvorského podanie Piesne o rodnej zemi, pričom pražská odnož revolúcie má svoj soundtrack s Hutkom, Mišíkom či Spirituál Kvintet.

Ivan Hoffman: Sľúbili sme si lásku

Pesničkár Ivan Hoffman si vyslúžil nálepku najväčšieho slovenského disidenta za to, že mu počas jeho vystúpenia v lete 1989 na koncerte Joan Baezovej vypli elektrinu, keď spieval svoju pieseň Nech mi nehovoria. V novembri už stál pred davom na Námestí SNP a zahral svoju dnes už nesmrteľnú pieseň Sľúbili sme si lásku, ktorá vznikla úplne spontánne. Keď herečka Emília Vášáryová povedala na pódiu pamätnú vetu Sľúbili sme si lásku, Hoffman prišiel na druhý deň s hotovou skladbou, vychádzajúcou z tohto sloganu. Najprv ju ľudia milovali, ale neskôr sa im prejedla. Hoffman ju nezaradil ani na svoj debutový album Verím, že sa to dá... (1990) a sklamaný z ponovembrového vývoja, keď sa k slovu začali dostávať mečiarovci, odišiel do Prahy, kde sa stal novinárom na plný úväzok a gitaru zavesil na klinec.

Ladislav „Agnes“ Snopko: „Atmosféra z Novembra sa istým spôsobom uchováva na súčasnej Pohode, len pomer príhovorov a hudby sa otočil. Aj Námestie SNP bol taký Open air. Hudba ilustrovala novembrové nadšenie a podporovala ho. Podliehajúc tomu Ivan Hoffman napísal známu pesničku Sľúbili sme si lásku, ktorá sa stala symbolom Nežnej revolúcie na Slovensku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite