Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: Ako počúvať Georga Harrisona

.peter Bálik .názory

Ťažko presadíte svoje nápady, keď vo vašej kapele pôsobia dvaja najlepší skladatelia vašej generácie. Taký je príbeh Georga Harrisona, ktorý bol celé roky v tieni Johna Lennona a Paula McCartneyho, no vo finálnej fáze existencie The Beatles prišiel s klasickými pesničkami, ktoré zatienili majstrovstvo jeho kolegov.

Peter Bálik

Na jeseň vyšiel výpravný boxet s jeho sólovou tvorbou, ktorá sa začala nenápadne ešte počas existencie The Beatles. Táto kolekcia dostala názov George Harrison: The Apple Years 1968 – 1975. Obsahuje šesť albumov, ktoré George Harrison nahral pre túto značku, kde v 70. rokoch vychádzali všetky albumy slávnej štvorice po jej rozpade v roku 1970.

Harrison sa ako autor začal ukazovať už na raných nahrávkach The Beatles, za zmienku stojí napríklad I Need You z Help!, či If I Needed Someone z Rubber Soul, ale pozornosť začal priťahovať až pri albume Revolver – jeho Taxman platňu otváral a Indiou silne ovplyvnená Love You Too spolu s I Want To Tell You sú rovnako dobré, ako čokoľvek od dvojice Lennon/McCartney.

Georgeov problém spočíval v tom, že bol mladší ako John, Paul a Ringo, preto si aj vyslúžil prezývku Quiet One (tichý Beatle), čo nebola úplne pravda. Na začiatku The Beatles pôsobil skôr zakríknuto a chvíľu trvalo, než dokázal s ostatnými držať krok. V jeho osobnom vývoji zohrala veľkú úlohu jeho fascinácia východnými náboženstvami, ktorých učenie postupne aplikoval aj na svoju tvorbu. Skutočná emancipácia jeho tvorby nastala až pri Bielom dvojalbume, na ktorý sa prebojovalo viac jeho pesničiek, vrátane najslávnejšej While My Guitar Gently Weeps. V rámci The Beatles George v tom čase fungoval aj ako samostatná jednotka – do roku 1970 stihol nahrať dva sólové albumy inštrumentálnej hudby Wonderwall (1968) a Electronic Music (1969). Najmä Wonderwall je hodný vypočutia. Ide o soundtrack k filmu, na ktorom sa objavujú záblesky psychedelického obdobia The Beatles.

Na konci šesťdesiatych rokov bol v The Beatles natoľko frustrovaný, že počas nahrávania Let it Be sa zdvihol, povedal, že končí a na istý čas zmizol. Dôvod bol známy. Nevedel vystáť Paulove šéfovské maniere a v šuplíkoch sa mu nahromadilo toľko vlastných piesní, že by to stačilo na niekoľko sólových albumov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite