Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spasíba!

.juraj Kušnierik .názory

V pondelok, 27. októbra 2014 odovzdá prezident SR Andrej Kiska vysoké štátne vyznamenania dvom ruským občanom: Natálii Gorbanevskej (in memoriam) a Viktorovi Fajnbergovi. Zaslúžia si našu úctu a vďačnosť.

Juraj Kušnierik

21. augusta 2010 som na tomto mieste napísal: "Najväčšími hrdinami šesťdesiateho ôsmeho boli Rusi: Larisa Bogorazová, Natália Gorbanevská, Pavel Litvinov, Konštantín Babický, Vadim Delone, Taťjana Bajevová, Vladimír Dremľuga a Viktor Fajnberg. Statoční ľudia, ktorí v auguste 1968 vyšli na Červené námestie za našu slobodu a vedeli pritom, že oni za to svoju vlastnú na dlho stratia. Keby im súčasná slovenská vláda udelila štátne vyznamenania (niektorým, žiaľ, už len in memoriam) bolo by to výborné."

Vtedajšia vláda to neurobila. Asi ani nemohla, nakoľko štátne vyznamenania udeľuje prezident. Natálii Gorbanevskej a Viktorovi Fajnbergovi ich na sklonku svojho pôsobenia v prezidentskom paláci udelil Ivan Gašparovič ("To sou ty paradoxy", povedal by sládek v Halvovej Audiencii). Aspoň, že odovzdávať bude Andrej Kiska...

Natália Gorbanevská a Viktor Fajnberg boli - spolu s ďalšími šiestimi priateľmi - organizátori a účastníci demonštrácie, ktorá sa konala 25.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite