Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zemepán nás vykorisťuje, nuž okrádame ho

.lukáš Krivošík .názory

Roman Jančiga vo svojom poslednom blogu s porozumením spomína príhodu zo života Ferdiša Jurigu, ktorá však v skutočnosti ukazuje určitú nie príliš obdivuhodnú skupinovú stratégiu časti Slovákov.

Lukáš Krivošík

Grófka, kňaz a robotníci

Je chvályhodné, že Roman bloguje o zaujímavých osobnostiach slovenských dejín a tiež o ich málo známych názoroch. Jeho podnetné články si vždy so záujmom prečítam a mrzí ma, že nemáme viac príležitostí na debaty osobne. No mám pocit, že tento raz si vybral trochu nešťastný príklad na podmurovanie svojich téz.

V článku Socializmus ako prirodzená súčasť nášho národného života uvádza, že popri jazykových požiadavkách hrali dôležitú úlohu v našom národnom hnutí počas 19. storočia aj sociálne otázky. S týmto názorom nemám problém. No prekvapilo ma, akú príhodu si zvolil, aby ho demonštroval:

Na katolíckeho kňaza a národného buditeľa Ferdiša Jurigu sa pri jednej príležitosti mala obrátiť istá grófka, aby prehovoril do svedomia slovenským robotníkom. Tí sa na jej majetkoch dopúšťali drobných krádeží. Juriga miesto toho prejavil pochopenie pre počínanie robotníkov s tým, že majú veľmi nízke mzdy a preto je v zásade spravodlivé, ak si prilepšujú okrádaním grófky...

Je to dobové svedectvo o poľutovaniahodných polofeudálnych pomeroch v Uhorsku na prelome 19. a 20. storočia, na ktoré doplácali predovšetkým tí najchudobnejší. Pre počínanie robotníkov možno mať pochopenie. No bol by som zdržanlivý s prílišným vychvaľovaním Jurigovho zdôvodnenia. Príliš mi to zaváňa zdôvodneniami, ktoré stáli v 20. storočí za arizáciou, či znárodnením. 

Na tejto príhode sa dá práveže demonštrovať zaujímavá súhra psychológie a kultúry, ktorej negatívne dopady, žiaľ, cítime na Slovensku ešte aj dnes, v 21.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite