Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma v Bratislave

.juraj Kušnierik .názory

V Bratislave pôsobí pomerne veľa zaujímavých kapiel. Máloktoré z nich sú však s týmto mestom zviazané tak intímne ako Tu v dome, Hviezda alebo Živé kvety, ktoré v posledných týždňoch vydali veľmi dobré nové albumy.

Juraj Kušnierik

Bratislava je najväčšie slovenské mesto a preto je celkom prirodzené, že v nej pôsobí najviac slovenských kapiel, hudobníkov a pesničkárov. Pre väčšinu z nich je to prirodzená a nereflektovaná súčasť ich CV, iné občas svoje mesto tématizujú vo svojej tvorbe (AMO: “Bra-ti-sla-va neni ako víno neni ako káva...”; Katarzia: “Dunaj je moja nočná mora...”). No a potom je tu niekoľko vyrastených “detí spod televíznej veže”, pre ktorých je Bratislava nielen témou, ale aj láskou, osudom, miestom, z ktorého túžia utiecť, no zároveň ich k nemu stále musia vracať. Takouto kapelou je v súčasnosti hibernujúci Med a skupina Hviezda, ktorá z neho vyrástla. Hoci sa vo svojich piesňach nevenuje bratislavskej geografii, do tohto mesta jednoznačne patrí svojská partička Tu v dome. No a po materskej dovolenke sa bratislavským vinylovým singlom ohlásili Živé kvety, ktoré k tomuto mestu patria tak ako Cvernovka alebo Manderlák.

.protichodné chute

Od vydania posledného (v poradí tretieho) albumu skupiny Tu v dome Neskorý zber uplynulo šesť rokov. Minimálne polovicu z tohto obdobia sa v kapele a v jej bezprostrednom okolí hovorilo o novom albume. Najprv, že naň ešte nedozrel čas, potom, že už majú zopár nových pesničiek, následne to vyzeralo tak, že sa nahrávanie albumu dlhodobo odkladá. V priebehu minulého a začiatkom tohto roku však skupina strávila nejaký čas v štúdiu a nový album s názvom Protichodné chute sa postupne stával skutočnosťou. Vyšiel 15. septembra, v deň (štátneho) sviatku Sedembolestnej Panny Márie.

Album zachytil kapelu v šťastnom období. Tvrdé jadro skupiny pozostávajúce z Martina “Shootyho” Šútovca (banjo, spev), Lacka Ďurka (gitara, klávesy, spev) a Oza Guttlera (bicie) sa rozšírilo o dievčensko-sláčikovú sekciu Bronka Schraggeová (violončelo) a Ali Kobzová (husle, viola, spev), čo kapele pridalo nielen krásu a šarm: Bronka, známa zo spolupráce s Kosou z nosa a s pesničkárom Frankom Winterom okrem rockersky razantnej hre na violončele zložila (veľmi dobré) texty k štyrom piesňam na albume.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite