Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo nemám rád v Amerike

.juraj Kušnierik .názory

Dva týždne som strávil v USA a hoci som doma ešte len 24 hodín, už sa mi po Štátoch cnie. Skúsim sa so spomienkovým optimizmom vyrovnať písaním o tom, čo v USA nemám rád.

Juraj Kušnierik

"Američania sú idioti," presviedča ma neznáma stará žena (teda ja som ju nepoznal, no ona mňa áno) cestou z trolejbusovej zastávky v bratislavskom Ružinove. K tomuto hlbokému antropologicko-politologického vhľadu sa samovybičovala nevyžiadaným komentárom k dianiu vo východnej Ukrajine. Najprv sa ma snažila presvedčiť, že Ukrajinci (všetci) sú fašisti, potom vysvitlo, že sa stotožnila s geopolitickými halucináciami pána premiéra a vojnu v Donbase nasvietila ako konflikt vyprovokovaný a udržiavaný zákernými Američanmi, keďže oni sú za každým konfliktom na svete. Svoju tirádu ukončila prevolaním, ktoré otvára tento odstavec.

Bolo to deň pred mojim odchodom do USA. Ráno som odletel na týždňový novinársky seminár do Poynter Institute v meste St. Petersburg na Floride. 

Ďalší týždeň som sa kerouacovsky túlal po južnej Floride. 

Američania, samozrejme, nie sú idioti. Naopak, v porovnaní s inými krajinami (napríklad so Slovenskom) sa medzi nimi vyskytuje neprehliadnuteľne veľa priateľských a sympatických ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite