Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo funguje vedro ľadu a knihy nie

.elena Akácsová .názory

Po sieťach kolujú výzvy a nevyhli sa ani našej redakcii. Reagujem, ale trochu inak, ako si to asi predstavoval môj kolega.

Elena Akácsová

Lukáš Krivošík nás pred týždňom na tomto mieste hneď niekoľkých vyzval, aby sme sa zapojili do Book Challenge, ktorý koluje na facebooku, a napísali desať kníh, ktoré nás v živote najviac ovplyvnili.

Book Challenge je tak trochu elitárska reakcia na Ice Bucket Challenge, to bláznivé oblievanie hlavy vedrom ľadovej vody spojené s posielaním peňazí asociácii zaoberajúcej sa amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Má však niekoľko zásadných odlišností. A keďže v detailoch je ukrytý Boh, práve tie drobné odlišnosti spôsobujú, že knižná výzva nefunguje tak masovo, ako zafungovala výzva ľadová.

Len pripomínam, že pri Ice Bucket Challege musí človek zareagovať na výzvu do 24 hodín, natočiť sa na video, ako si leje na hlavu ľad, a vyzvať ďalších troch priateľov na to isté. Ten, kto výzvu neprijme, mal by sa vykúpiť tak, že pošle 100 dolárov organizácii ALS Association. Kolujúc po sieti vzniko viacero modifikácií, v jednej z nich musí aj ten, čo prijal výzvu, poslať dar, i keď len desať dolárov. Ako sa výzva masovo rozšírila po svete a zapojili sa do nej aj deti a menej chápaví, trošku sa z toho tá pôvodná charitatívna a edukačná stránka vytratila, ale svoje ciele akcia nepochybne naplnila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite