Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pád Jána Čarnogurského

.martin Hanus .názory

Keď som si prečítal jeho včerajší facebookový status, napadlo mi, že je čas na rozlúčku. Tento muž znamenal pre našu krajinu oveľa viac než si pri jeho súčasných blúznivých výrokoch a bláznivých gestách vládzeme uvedomiť. Ale prečo čerstvý sedemdesiatnik obetuje kvôli Putinovému Rusku tak veľa?

Ján Čarnogurský včera na Facebooku kritizoval prezidenta Kisku, ktorý na vrcholnom stretnutí NATO ponúkol v mene Slovenska zriadenie logistickej základne aliancie. Na tom nie je nič zvláštne, Čarnogurský by takýto krok kritizoval pred desiatimi rokmi, aj pred dvadsiatimi rokmi. Lenže tu nešlo o legitímnu kritiku legitímneho kroku. „Prezidenti, ktorí súhlasili s príchodom cudzích vojsk na naše územie, skončili veľmi zle. Nasledujú tri bodky...,“ napísal Čarnogurský na záver statusu, ktorému predchádzali aj iné absurdné historické paralely. Prirovnať Kiskovu ponuku k Tisovmu súhlasu s okupáciou Slovenska nacistickými vojnami a tromi bodkami mu veštiť trest smrti, je úroveň, na akej obvykle uvažuje banskobystrický župan.

Je to rovnako nesúdne, ako keď Čarnogurský vo svojom poslednom blogu uviedol, že Ukrajine vládnu zločinci a juhovýchodná Ukrajina (to je tá, ktorej vládnu ozbrojení mužíci podporovaní Putinovým Ruskom) by mala spod takej vlády oslobodiť celý štát. A to všetko je rovnako nesúdne, ako keď tento bývalý katolícky disident, hlásiaci sa ku Kolakovičovskej tradícii, vítal na oslavách SNP oficiálnu delegáciu s transparentom „Vďaka sovietskej armáde za pomoc SNP“. Samozrejme, Čarnogurskému nešlo o hold sovietskej armáde – na to je tu oveľa vhodnejší dátum, 8.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite