Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

400 000

.jaroslav Daniška .názory

Blíži sa prvá veľká skúška prezidenta Kisku. 400 000 ľudí chce referendum a výlučnú kompetenciu má prezident.

Je to pozoruhodný moment. Andrej Kiska sa stal prezidentom aj vďaka hlasom množstvu kresťanských voličov. Ak sa pozriem na moje okolie, bez nároku na absolútnu reprezentatívnosť, takmer všetci ľudia, ktorí podpísali petíciu za ochranu manželstva predtým volili Andreja Kisku. Prezident Kiska navyše v kampani sľúbil, že referendum spojí s voľbami. Nech už sa rozhodne akokoľvek, možno povedať, že to bude mať závažné dôsledky. Pre neho, aj pre slovenskú politiku.

Ešte predtým, než sa k nim dostanem, dovoľte malé zastavenie.

Jedným z mojich najlepších učiteľov na univerzite bol Martin Bútora. Dodnes si pamätám, ako sme na jeho hodinách čítali Tocquevillovu Demokraciu v Amerike, hovorili o súlade aj napätí medzi ideálmi slobody a rovnosti a významu, aký Tocqueville prikladal náboženstvu vo verejnej sfére. Práve duch náboženstva a verejná morálka podľa Tocquevilla zabezpečujú dlhodobé prežite demokracie. Vtedy, v polovici 90. rokov, to všetko príkro kontrastovalo so slovenskou realitou, mečiarizmom aj verejným vystupovaním kardinála Korca.

Dnes je všetko inak. 400 000 prevažne veriacich ľudí podpísalo petíciu, ktorou chce chrániť manželstvo silnejšie, ako to pred pár týždňami predviedlo KDH. Liberálna tlač a pár hlasných ideológov na obidvoch stranách sa tému snažia radikalizovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite