Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krása nevídaná

.juraj Kušnierik .názory

Martina Javor, Katarzia, Tante Elze, Miriam Kaiser, Andrea Bučková, Ivana Mer, Monikino kino, Zuzana Mikulcová. Mladé slovenské pesničkárky. Každá z nich je svojským zjavom, spolu tvoria pesničkársku "vlnu", akú sme doteraz na Slovensku nezažili.

Juraj Kušnierik

Skúste si spomenúť na slovenské pesničkárky. Teda nielen speváčky, ale aj autorky svojich piesní. Mne napadne Zuzana Homolová, Soňa Horňáková, Jana Kirschner (prípadne Šina a Lucia Piussi, ale tie sú súčasťou svojich kapiel). Vám možno napadne ešte nejaké ďalšie meno. Ale veľa ich nebude. A to hovoríme o celej doterajšej histórii slovenského popu.

Ak však zaostríte na posledné dva roky (v skutočnosti možno poldruha roka), tak sa to začne sypať: Martina Javor, Katarzia, Tante Elze, Miriam Kaiser, Andrea Bučková, Ivana Mer, Monikino kino, Zuzana Mikulcová ale napríklad aj Sima Martausová a to sme určite ešte na niektoré zabudli. Čo sa to deje? Odkiaľ sa tieto dievčatá zobrali?

Spolu s kolegom Petrom Bálikom sme si položili "timkovskú" otázku "Čím to je?" a štyri pesničkárky, ktoré ešte aj z tejto pestrofarebnej skupiny svojim spôsobom vytŕčajú, sme pozvali na kávu do Next Apache a pýtali sme sa ich na to, ako sa dostali k tomu, čo robia, prečo to robia, čo majú radi a aké sú ich plány či sny do najbližších rokov. Že to bolo príjemné popoludnie vám nemusíme hovoriť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite