Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fest dobrá Anča!

.juraj Kušnierik .názory

V Žiline sa konal 7. ročník medzinárodného festivalu animácie Fest Anča. Sedem prvých dojmov.

Juraj Kušnierik

V sobotu v noci som sa vrátil z Fest Anči. Konala sa v Žiline už siedmykrát, no ja som sa na tomto skvelom festivale zúčastnil po prvý raz. Tu sú moje prvé dojmy:

Station to Station alebo Zo stanice na Stanicu

Moja cesta do Žiliny bola ako fínska sauna, lenže sa nestriedala teplá a studená, ale škaredá a príjemná fáza. Bratislavská Hlavná stanica: škaredé miesto plné špiny a smradu. Rýchlik do Žiliny: čistý vlak s priateľským personálom. Žilinská stanica: to isté ako bratislavská. Prvé miesto, kde sa zastavujem v Žiline je kníhkupectvo Artforum na Mariánskom námestí: kamaráti a knihy, je tam pekne, cítim sa ako doma. Hotel Slovakia: dobre by sa vynímal pri bratislavskej alebo žilinskej železničnej stanici - do vybavenia hotela bolo posledne investované zrejme niekedy v 80. rokoch minulého storočia (neskôr zisťujem, že v hoteli je ubytovaná aj väčšina zahraničných festivalových hostí a trochu sa za to hanbím). Nakoniec Stanica Žilina-Záriečie: všetko funguje a je tam veľmi pekne - kaviareň so skvelou kávou (a aj ostatnými nápojmi), obidve sály (tá v podkroví stanice aj tá kruhová z pivových prepraviek pod viaduktom), lavice pod slnečníkmi, stanový tábor, detské ihrisko, sociálne zariadenia - to všetko by bolo nadpriemerné aj vo Francúzsku či vo Švajčiarsku. Stanica je aj centrom Fest Anče.

Nová synagóga

Slávnostné otvorenie festivalu bolo v rekonštruovanej Novej synagóge. Sledujem projekt Novej synagógy od začiatku jej rekonštrukcie, no aj tak ma stav tohto zabudnutého architektonického skvostu prekvapil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite