Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo hrozí Slovensku v roku 2050

.martin Hanus .názory

Z predbežných analýz demografov vyplýva, že takmer polovica slovenských žien, narodených na konci 70. a začiatku 80. rokov, nebude mať viac ako jedno dieťa. Preto sa už dnes treba mentálne pripravovať na premenu našej spoločnosti.

Tá premena bude postupná, ale radikálna: Slovensko čaká v najbližších desaťročiach osud najrýchlejšie starnúcej spoločnosti v Európe. A aby tých výziev nebolo dosť, významne sa rozrastie náš Tretí svet, populácia segregovaných Rómov.

Ešte pred pár rokmi potešili demografov správy, že po mizérii nultých rokov sa opäť začali rodiť deti. Obavy, že veľká časť Sloveniek z generácie Husákových detí ostane bezdetných, sa nepotvrdili, ukázalo sa totiž, že mnohé z nich len odkladali prvé dieťa. A tak keď sa tieto ženy prehupli cez svoju tridsiatku a v roku 2009 sa počet narodených detí zvýšil oproti roku 2002 o 10 tisíc, mohli sme mať pocit, že zažívame taký menší babyboom.

Demografi však neprepadali eufórii, skôr sa s napätím pýtali, ako sa tieto ženy budú správať ďalej. Teda či sa (spolu so svojimi mužmi) odhodlajú aj pre druhé dieťa, respektíve či ho ešte vôbec stihnú. Údaje z posledných rokov sú preto z hľadiska demografického vývoja skôr zlou správou: zdá sa, že až tretina žien, narodených v druhej polovici 70. rokov a začiatkom 80. rokov, bude mať iba jedno dieťa (ďalších vyše 15 percent žien z tejto generácie bude bezdetných).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite