Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový .týždeň o Kováčikovi, Tymošenkovej a remesle

.eva Čobejová .názory

Najnovšiemu číslu .týždňa, ktoré vychádza 12. mája, dominuje investigatívny text Mareka Vagoviča o špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi.

Eva Čobejová

Prečo práve tento človek? Vo štvrtok 15. mája 2014 by mali poslanci parlamentu hlasovať o novom špeciálnom prokurátorovi. Jediným kandidátom na túto funkciu je práve Dušan Kováčik, ktorý už zastavil viacero politických, ekonomických aj mafiánskych káuz. Marek Vagovič sa pozrel bližšie na pozadie jeho rozhodnutí a zistil zaujímavé veci.

Ako zachrániť remeslo -- to je téma nového čísla a skúmame v nej, prečo na učebných odboroch ubúdajú študenti (po starom by sme povedali učni) a ako je možné tento trend ovplyvniť. Isté riešenie by tu bolo.

"Filmové školstvo nemá nejaké vznešené korene, keďže vzniklo v režimoch, ktoré potrebovali propagandistických pracovníkov. VŠMU a FAMU vznikli podľa pôvodného modelu Moskovskej filmovej školy. To bola prvá filmová škola na svete a založila ju Nadežda Krupská. Druhú filmovú školu založil Mussolini," aj takéto vety zaznejú v rozhovore s filmárom Mišom Suchým, ktorý ešte za komunizmu odišiel do USA a učí tam na prestížnej filmovej škole.

Alexander Duleba rieši, ako zastaviť Tymošenkovú. Prečo? Lebo Júlia Tymošenková minulý týždeň vyhlásila, že ak 25. mája nevyhrá prezidentské voľby, na Ukrajine bude potrebná tretia revolúcia. "Tymošenková buď celkom stratila politickú súdnosť, alebo chce zničiť vlastnú krajinu. Možno jedno i druhé," tvrdí náš popredný odborník na Rusko a Ukrajinu.

Konzervatívci po celom Západe oplakávajú krízu rodiny. Významná americká intelektuálka Mary Eberstadtová túto krízu vníma optimisticky. Viac čítajte v najnovšom klube, v texte Sorokinov zákon.

V .lifestyle debutujú dve mladé autorky, obdive poslucháčky našej Mediálnej školy .týždňa. Anastasia Sevastyanová si všimla, že na Slovensku sa najmä medzi mladými študentami stáva veľkou módou chodiť do shisha barov a fajčiť vodnú fajku. Ivana Mrvová si zas všíma fenomén pasívnych aktivistov – takzvaných slacktivistov, ľudí, ktorí sú veľmi angažovaní a bojujú za dobrú vec, ale len virtuálne cez sociálne siete.

V rozhovore do rubriky Sedem cností a nerestí vyspovedala Elena Akácsová filmového režiséra a producenta Matyása Priklera, ktorý priznal, že fajčí cigary, lebo nevie šlukovať, a že je mačistický feminista, lebo si myslí, že muži to tu pokašľali a je čas, aby sa riadenia ujali ženy.

Na poslednej strane píše Jozef Koleják o zvláštnom zrnku quinoa, ktoré má bližšie k špenátu ako ku pšenici. 

Príjemné čítanie!

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite