Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďurišová: S Harabinom to bolo neznesiteľné

.jozef Majchrák .názory

Štefanovi Harabinovi sa v súboji o post šéfa Najvyššieho súdu postaví jeho dlhoročná kritička sudkyňa Zuzana Ďurišová. Prinášame vám časť rozhovoru so Zuzanou Ďurišovou, ktorý sme spolu s kolegom Martinom Hanusom robili tento týždeň. Celý rozhovor si môžete prečítať v najbližšom vydaní .týždňa, ktoré výjde v pondelok 28. apríla.

Jozef Majchrák

Najskôr niekoľko viet na úvod. So Zuzanou Ďurišovou sme sa prvýkrat stretli pred piatimi rokmi, keď sa spolu s niekoľkými ďalšími kolegami z Najvyššieho súdu rozhodla verejne upozorniť  na pomery v slovenskej justícii. Bolo to v časoch, keď sa sudcovia, ktorí si trúfli verejne kritizovať Štefana Harabin za jeho maniere, dali doslova spočítať na prstoch jednej ruky. Harabin bol vtedy ešte ministrom spravodlivosti v prvej Ficovej vláde, ale už bol známy jeho zámer posunúť sa do čela Najvyššieho súdu. Ďurišová a niekoľko jej kolegov prišli teda so svojou kritikou v čase, keď bolo takmer stopercentne isté, že Harabin sa čoskoro stane ich priamym nadriadeným. Napriek tomu to neváhali urobiť a následne za to aj niesť dôsledky. Obchodná sudkyňa Zuzana Ďurišová bola preradená do správneho kolégia a jej kolega Miroslav Gavalec dodnes čelí disciplinárnemu stíhaniu. Prinášame úryvok z nášho rozhovoru.

 .posledných päť rokov viedol NS Štefan Harabin. Aké to bolo?

Neznesiteľné. Preto sme si povedali, že treba niečo urobiť, nestačí len kritizovať. Mám predstavu o osobe predsedu Najvyššieho súdu, ktorú vo svojich očiach celkom nespĺňam. Preto som to dlhý čas odmietala. No ako sa krátil čas a bolo jasné, že nikto iný sa nepostaví, niečo sa vo mne zlomilo. Idem sa tomu postaviť čelom. I keď si myslím, že ideálny protikandidát by mal byť mladší a vzdelanejší človek.

.to nie je práve najlepšia sebaprezentácia...

(Úsmev.) Na druhej strane cítim, čo je v našej situácii azda najdôležitejšie: protikandidátom by mal byť čestný človek, ktorý je neovplyvniteľný a má zmysel pre spravodlivosť. Myslím si, že túto časť požiadaviek spĺňam. Nie som teda ideálna, ale keby som sa stala predsedníčkou Najvyššieho súdu, mohla by som vykonať veľa dobrého.

.nevyzerá to trochu porazenecky? Hovoríte, že ste to museli zobrať, keďže nikto iný sa nenašiel, nepovažujete sa za ideálnu. Akoby ste verejnosti hovorili, že ste sa trochu nedobrovoľne ocitli v role obetného baránka, ktorý ide dať hlavu na klát, nech sa stane, čo sa stane.

Takto to necítim. Keby nebola nádej, že to môže dobre dopadnúť, nešla by som do toho. Naozaj však cítim šancu, že by som mohla byť priechodná.

.vy ste ešte ako obchodná sudkyňa rozhodovali v niekoľkých ostro sledovaných kauzách, ako boli napríklad Duckého zmenky. Ďalším vaším veľkým prípadom mala byť kauza Tipos, z nej vás však Harabin krátko pred rozhodnutím spolu s ďalšími dvoma sudcami stiahol zo senátu. Bola to pomsta za vaše názory, alebo to súviselo priamo so záujmami v kauze Tipos?

Jedno aj druhé, vtedy sa spojili obidve tieto motivácie. Dnes predseda Harabin v obchodnom kolégiu v podstate nemá žiadneho oponenta.

.to znamená, že tam sú len jemu lojálni sudcovia. Keď sa opýtame tak, že obchodné kolégium obsadené lojálnymi ľuďmi môže byť dobrým nástrojom na ovplyvňovanie konkrétnych rozhodnutí, budeme ďaleko od pravdy?

(Smiech.) Nemám na to dôkazy, ale inak by to celé nedávalo zmysel.

.v tomto kolégiu sa rozhoduje o najcitlivejších obchodno–politických kauzách? 

Áno, sú tam významné kauzy, v ktorých ide účastníkom o veľa.

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite