Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vinylové šialenstvo

.peter Bálik .názory

Platňoví fanatici majú sviatok koncom apríla. Volá sa Record Store Day.

Peter Bálik

O štvrtej nad ránom vychádzame s Tomášom Slobodom z New Spirit Baru na Medenej. Máme za sebou skvelú noc, hráme z platní, každý hrá jednu pieseň a ten druhý na ňu kontruje tou svojou. Je to ako tenis. S tým rozdielom, že nikto neprehráva a dá sa to robiť šesť hodín v kuse bez prestávky. Sixties, Seventies, Eighties, Nighties, Noughties. The Beatles strieda Paul Weller, Jacka Whitea Dusty Springfield. Vyberáme tie najlepšie chuťovečky a stane sa, že za pesničku, ktorou sme sa trafili do uší podguráženému hosťovi, priletí aj kubánsky rum. Vďaka ti, Ďuro! 

Má to jednu nevýhodu. Viem, že v noci toho veľa nenaspím. Hneď ráno ma čakala cesta do Viedne, kde sa v sobotu oslavoval sviatok Record Store Day (RSD). Je to skvelé podujatie, ktorého cieľom je podpora nezávislých obchodov po celom svete. Špeciálne pre tento deň sa robia exkluzívne vydania albumov – single, épečka, albumy, reedíce starých raritných nahrávok, výpravné boxety, ktoré sa dajú zakúpiť len vo vybraných obchodoch. Pre fanúšika vinylov sú to Vianoce. V Bratislave RSD stále absentuje, v poslednom čase síce vznikli obchody s platňami, pričom vinyly sa vrátili aj do kamenných obchodov, ktoré predávajú hlavne cédečka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite