Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťania sa menia

.jaroslav Daniška .názory

Prezidentské voľby ukázali, že krajina sa prudko mení. Jedna z najzaujímavejších premien sa odohráva medzi slovenskými kresťanmi.

Naposledy to bolo vidieť v nedeľu na bratislavskom pochode za život. Ak si pozriete reprezentatívne video z pochodu, jednu vec si nemožno nevšimnúť: Štyri pätiny účastníkov boli mladí ľudia do 35 rokov. Sršala z nich pozitívna energia, neboli to žiadne zachmúrené tváre ľudí, ktorým ušiel vlak dejín, naopak, tí ľudia dokážu byť moderní a pritom sa hlásiť k nepopulárnej téme a ochrane vysmievaného ľudského práva. A niečo preto aj robiť.

Nie je to nič samozrejmé.

Keď som bol na bratislavskom pochode za život niekedy pred desiatimi rokmi, bolo tam (ak sa dobre pamätám) 43 ľudí, modlili sme sa ruženec a „pochodu“ dominovali staršie pobožné ženy.

Tá zmena, ktorá sa odvtedy odohrala, vyráža dych.

Pozoruhodných je hneď niekoľko vecí. Organizátori nerobia z akcie festival katolíckeho „geta“. Naopak. Pochodu sa samozrejme zúčastnilo mnoho katolíkov, boli tam kňazi, rehoľné sestričky, videl som biskupa Haľka, ale prišlo aj mnoho protestantov a ďalších ľudí. Ale najmä: tá akcia sa nenesie v duchu náboženskej viery, tí ľudia nechcú chrániť nenarodený život kvôli svojej viere, ale kvôli tomu, že im to káže rozum. Nejde im o náboženstvo, ale o ľudské právo. 

Vidieť to aj na kultúre tohto zhromaždenia: nevidieť tam kríže alebo Panny Márie a nehrá sa výlučne gospel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite