Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako počúvať Kryla

.peter Bálik .názory

10 pesničiek Karla Kryla, ktoré stoja za objavenie.

Peter Bálik

V .týždni sa ku Karlovi Krylovi v poslednom čase stále vraciame. Najprv sme s Jurajom Kušnierikom spravili veľkú tému venovanú tomuto geniálnemu českému pesničkárovi, potom sme spravili aj rozhovor s českým hudobným kritikom Jiřím Černým, ktorý zostane s Krylom navždy prepojený. Počas nášho rozprávania sme skĺzli aj k tému Krylovej hudby. J. Černý povedal, že ľudia poznajú hlavne pesničky z jeho prvých dvoch albumov (Bratříček, Rakovina), no jeho ďalšia tvorba, emigrantská a ponovembrová, je pre nich neznáma. Pritom je to obrovská škoda. Kryl v tom čase napísal niekoľko skvelých pesničiek, ktoré ale zostali v tieni tých "bratříčkových."

Kto je za to zodpovedný? Jiří Černý povedal, že je to aj chyba hudobných kritikov, že sa o tejto časti jeho tvorby vie veľmi málo. Hlavným problémom je fakt, že tieto piesne vyšli za železnou oponou a k nám sa dostávali všelijakými cestičkami, ktoré sa boľševikovi nepodarilo zapchať, ale stále o nich vedelo len málo ľudí.

Po revolúcii vyšiel Bratríček, Rakovina, potom Tekuté písky a došlo aj na jeho emigrantské platne, no v tom čase už bolo "prekrylováno". Vyšlo toho toľko, až ľudia prestali stíhať, dokonca niektoré z albumov vydali v podobe, ktorá sa líšila od originálov (napr. Ocelárna). Okrem toho Kryl zomrel príliš skoro, aby dal celú svoju tvorbu do poriadku a dodnes je v tom menší chaos. Istý "řád" v tom urobili práve Jirka Černý, ktorý z jeho pesničkárskej pozostalosti, obsahujúcej množstvo nahraných, ale nevydaných piesní, vytvoril dve výborné kompilácie, Děkuji (1995) a Jedůfky (1996), zoradené podľa toho, či išlo o "vážne" alebo o satirické skladby.

Kryl nahral v emigrácii niekoľko albumov a malých platní, pričom práve v Slobodnej Európe spravil množstvo rozhlasových nahrávok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite