Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový .týždeň: Viktorovo kráľovstvo

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 14. apríla, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

Ani niekoľko dní po voľbách nebolo jasné, či Viktor Orbán a jeho Fidesz opäť získajú ústavnú väčšinu. Isté však bolo, že po štyroch rokoch vládnutia s prehľadom vyhrali voľby a budú ďalej meniť Maďarsko na svoj obraz. Prečo je Orbán stále taký silný a socialisti opäť prepadli? Aká je budúcnosť Jobbiku? Odpovede na tieto otázky hľadali Jozef Majchrák a Jaroslav Daniška v Székesfehérváre, či po slovensky Stoličnom Belehrade.

"Keď sme založili Magnu, tak naším prvým cieľom bolo prinášať fotografické a textové svedectvo, témy tretieho sveta na Slovensko. Dovtedy o tom boli iba krátke správy, nikoho to do hĺbky nezaujímalo," hovorí v rozhovore s Andrejom Bánom fotograf a zakladateľ organizácie Magna Deti v núdzi Martin Bandžák. 

Seriál Ústne svedectvá slovenskej literatúry, ktorý pre .týždeň pripravuje Daniel Hevier pokračuje v aktuálnom .týždni spomínaním Dušana Mitanu. Takto hovorí napríklad o Dominikovi Tatarkovi: "V roku 1988 mi volal eštebák, že by sme sa mali stretnúť. Hovorím, ja sa nechcem stretnúť a asi o týždeň telefonoval, že keď sa nestretneme, tak ma predvolajú. Bol to mladý chlapík a ja hovorím Tak vo co kráčí? A on hovorí Dáte si niečo? A ja, Keby som si dal, tak by ste ma mohli chytiť, že som s vami pil, ale viete čo, dám si. Objednajte fľašu. On hovorí: Fľašu nie, my vás už trošku poznáme. A vieme aj to, že často chodíte za Tatarkom, a on vám dôveruje. Pokúste sa ho prehovoriť, aby dal súhlas na vydanie Farskej republike a potom mu vydáme aj samizdaty. Ja na to: Keby som prišiel s týmto za ním, však by mi šľahol fľašu o hlavu! Myslel som, že ma budú ďalej otravovať, ale týmto to skončilo."

Peter Bálik píše o otáľaní skupiny U2 s vydaním ďalšieho albumu a s Whiskym sa rozpráva o tom, ktorý práve vydala Slobodná Európa, knihou týždňa sú Naivné modlitby Silvestra Lavríka, všimli sme si zaujímavý dokument Arnolda Kojnoka o Jánovi Mlynárikovi s názvom Lyrik, študentka Mediálnej školy .týždňa Diana Lengyel píše o filme Fair play.

V článku Viac rovnosti – menej sexu hľadá scenáristka a režisérka Eva Borušovičová zlatý rez manželského šťastia, vyvažený kompromis medzi spravodlivosťou vo vzťahoch a zachovaním mužských a ženských rolí.

Evanjelická farárka Anna Polcková v rozhovore do rubriky Sedem cností a nerestí hovorí, že jej prácou je duchovno-pastierske vedenie ľudí, ale občas je ťažké rozlíšiť, kedy je rozhovor farársky a kedy už psychoterapeutický. Priznala, že je prefekcionistka, nevie byť ticho, do opery sa chodí odmeniť a do činohry počúvať peknú slovenčinu, miluje porcelán a nemeckú teológiu.

Na poslednej strane Jozef Koleják nabáda zabudnúť občas na slovenské zvyklosti a namiesto chrumkania surových skúsiť delikátne upečené francúzske reďkovky na masle.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite