Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový .týždeň: Debakel

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 31. marca, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

Andrej Kiska, Robert Fico a ich voliči si vydýchli. Máme to za sebou. Prezidentom sa stáva Andrej Kiska, premiérom zostáva (aspoň v dohľadnej dobe) Robert Fico. Hoci Kiskovmu víťazstvu už po prvom kole všeličo napovedalo, do poslednej chvíle to bolo napínavé. Keďže .týždeň celkom jednoznačne odporúčal voľbu Andreja Kisku, s výsledkom sme spokojní. V aktuálnom .týždni si prečítate reportáže z volebnej noci vo volebných štáboch obidvoch finalistov, ako aj prvé analýzy novej situácie, v ktorej sa Slovensko od nedele nachádza.

Minulý týždeň bol v Bratislave legendárny a stále vplyvný hudobný kritik a publicista Jiří Černý. Stretli sme sa s ním, časť z nášho pomerne rozsiahleho rozhovoru si môžete prečítať v aktuálnom .týždni. Celý rozhovor, aj s otázkami a odpoveďami, ktoré sa do papierového vydania nezmestili v blízkej budúcnosti zavesíme na web.

Marína Gálisová a Jaroslav Daniška si položili zásadnú otázku: "Je Putin blázon?" Odpoveď sa dozviete v aktuálnom .týždni.

Andrej Bán priniesol zaujímavú fotoreportáž z Kene a Ugandy, jeden z najvýznamnejších ukrajinských spisovateľov Jurij Andruchovyč nám poslal výbornú esej, Valerij Kupka píše o Bulatovovi Okudžavovi, ktorého verše nedávno vyšli vo výbornom preklade Jána Štrassera, Laca Terena znovu očaril Zürich. Knihou týždňa je zbierka básní Mily Haugovej Cetonia aurata, Albumom týždňa je sólová platňa Ivy Bittovej Entwine / Proplétám.

V rámci lifestylového seriálu malých zmien s veľkými dôsledkami vám naša spolupracovníčka Mirka Gúčiková ponúka plán na pokojnejší a spokojnejší život – s využitím minima času ale s maximálnym nasadením. Po voľbách to budeme iste všetci potrebovať.

Zoológ Tomáš Čejka píše o Zvieratách v Tretej ríši a nemyslí tým metaforicky nacistických pohlavárov, ale skutočnú faunu. Nacisti sa stotožňovali s prírodou ako drsnou a neúprosnou silou, ktorej sa treba podriadiť. Vo svojom nihilistickom vnímaní sveta nepoznali rozdiely medzi ľuďmi a zvieratami. 

Riaditeľ Maďarského inštitútu v Bratislave István Kollai má diplom historika aj ekonóma. V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí sa Elena Akácsovej priznal, že je detailista a plánovač, nerád za sebou zanecháva neporiadok. Je rodený Budapešťan, veľmi si váži súdržnosť a dobré vzťahy svojej veľkej rodiny, napriek tomu neľutuje svoje rozhodnutie prísť na Slovensko. 

Jozef Koleják na poslednej strane .týždňa prezrádza, čo má spoločné zelený šalát s nehanebným egyptským bohom plodnosti Minom a záplavami Nílu.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie. A Andrejovi Kiskovi gratulujem k víťazstvu v prezidentských voľbách.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite