Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nový .týždeň: Sen sa rozplýva

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 17. marca, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

Ficov prezidentský sen sa rozplýva. Reportáže z priebehu rozplývania počas sobotňajšej noci tvoria aktuálno-politickú časť nového .týždňa. redaktori .týždňa sa rozišli do volebných štábov všetkých relevantných prezidentských kandidátov a priniesli vám svoje reportáže "priamo z miesta činu".

Presne medzi dvomi okrúhlymi výročiami Karla Kryla (začiatkom marca 20 rokov od smrti, začiatkom apríla 70 rokov od narodenia) sme sa pozreli na tohto "malého veľkého muža" cez spomienky jeho priateľov. Agneša Kalinová, Ladislav "Agnes" Snopko, Zuzana Homolová, Whisky, Martin Juráček a Saša Juráčková hovoria o letoch aj pádoch, o odchodoch, návratoch a ďalších odchodoch zaujímavého človeka a výborného pesničkára pesničkára.

Andrej Bán píše o krymských Tatároch, Štefan Hríb sa rozpráva s českým ministrom zahraničných vecí Lubomírom Zaorálkom. Historická fototéma je venovaná Györgyovi Kmeťovi, fascinujúcej postave Krymskej vojny v 19. storočí (hornouhorský rodák Juraj, teda György, Kmeť, ktorý bojoval vo viacerých armádach svojej doby je aj autorom textu).

Keďže sa medzi hudobnými fajnšmekrami stále častejšie spomína zvláštne slovo "GERGAZ", rozhodli sme sa Gergaz navšíviť. To znamená, že sme zašli do Moravského svätého Jána a porozprávali sa s GLGNom, Jimmym Pé a jablkonosicom (v reportáži sa dozviete ako sa volajú v civile) o ich skvelom hudobnom vydavateľstve, vďaka ktorému sa Moravský svätý Ján začína prirovnávať k Bristolu na Záhorí.

Režisér Dušan Trančík sa za nás všetkých lúči s Věrou Chytilovou.

V Klube prinášame Tatarkovské eseje aktuálnych držiteľov Ceny Dominika Tatarku, poetky Mily Haugovej (za knihy Tvrdé drevo detstva a Cetonia aurata) a zostavovateľov knihy Odiaľ a Kam.

Elena Akácsová v článku Naozaj kupujete dieru? píše o o knihe Daniela H. Pinka Prodávat je lidské a o tom, že dnes sa dramaticky zmenil spôsob predaja, obchodník už nie je majiteľ informácií, pred ktorého šikovnosťou a manipuláciou sa musí mať zákazník na pozore. Vďaka internetu sa garde otočilo a tak sa každý obchodník musí správať k zákazníkovi ako ku svojej babičke, ktorá ma na twitteri 80.000 followerov.

V Amerike sa rokuje o zákone, ktorý by umožnil vypnúť a úplne znefunkčniť ukradnutý mobil na diaľku cez internet. Alex Mravčák upozorňuje, že toto na prvý pohľad užitočné opatrenie, nám opäť môže zobrať kúsok slobody a v rukách hackerov či polície sa zmeniť na zbraň proti nám. 

Marek Roháček, šéf združenia Návrat, ktoré vracia deti do rodín a vzťahov, a otec štyroch detí, sa v rubrike Sedem cností a nerestí priznal, že sa pri malých deťoch cíti úplne bezradný, ľudí pozná podľa topánok, kolegov nechváli a nevedome vydiera svojím žitím a neznáša nakrájaný chlieb, lebo ho to oberá o slobodu a iné dôležité veci. 

Jozef Koleják na poslednej strane nabáda vyraziť do lesa a nazbierať si medvedí cesnak. A potom si z neho urobiť polievku alebo sushi.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie!

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite