Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budúcnosť Rada Procházku

.jaroslav Daniška .názory

Prezidentské voľby majú prvého víťaza, je ním Radoslav Procházka. Druhé kolo mu tesne ušlo, ale možno je to tak lepšie pre neho, aj pre krajinu.

Procházkova kampaň pôsobila najprv akoby hral vabank – aby sa nestratil medzi parlamentnými nestraníkmi a udržal sa v politike, musel zvýšiť hodnotu svojho mena, a teda kandidovať.

Procházka mal niekoľko nevýhod, na prezidenta bol napríklad príliš mladý, ale postupne sa prejavovali najmä jeho prednosti. A keď skončili v stredu večer televízne diskusie, bolo jasné, že ak bude nejaké prekvapenie, môže ho spôsobiť iba on. Hoci mu diskusie úplne nevyšli, bol o triedu lepší ako Kiska či Kňažko a jeho šance rástli. Aj u nás v redakcii mal zrazu absolútnu väčšinu.

Procházkovi sa podarilo vytvoriť konzervatívno-liberálny voličský blok, volili ho všetky bývalé bašty KDH a konzervatívnejšie bašty SDKÚ (Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok, Prešov, Trnava) a k tomu výrazne bodoval vo veľkých mestách (Košice, Banská Bystrica, Bratislava).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite