Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nový .týždeň: Kde sme my, tam je Rusko!

.juraj Kušnierik .názory

V novom .týždni, ktorý je v predaji od pondelka, 10. marca, si môžete okrem iného prečítať:

Juraj Kušnierik

"Najprv sa na ceste objaví kontrolné stanovisko s ukrajinskou vlajkou. Pár metrov napravo od nás je zakopané obrnené vozidlo. Mieri hlavňou smerom na Krym. Ukrajinský vojak nás slušne pozdraví, nič nekontroluje a vraví: „Pokračujte ďalej, po piatich kilometroch bude kontrola.“ Má pravdu. Pred nami sú iba tri autá. Prichádza starší fúzatý kozák v typickej čiernej baranici a neohrabane máva samopalom. „Kto ste?“ Vravíme pravdu, kamery a fotoaparáty by nás aj tak prezradili. Kozák nakukne do auta, pozrie si zbežne kufor a ukáže, aby sme odstavili auto nabok. Tam už je auto s ukrajinskými novinármi. Jeden z nich musí stáť rozkročený s rukami za hlavou a pritlačený o kapotu vysokým arogantným mužom v sivých maskáčoch s nápisom Berkut na chrbte. Berkut je špeciálna ukrajinská jednotka, verná do Ruska utečenému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorá je zodpovedná za mnohé zločiny na kyjevskom Majdane. „Nehýb sa!“ zrúkne berkuťák na novinára. Podobne ako všetci ozbrojenci naokolo, okrem kozákov, aj on má na tvári masku."

To je krátky úryvok s exkluzívnej reportáže, ktorú z Krymu priniesli naši kolegovia Andrej Bán a Tomáš Prištiak. Niekoľko dní boli jedinými slovenskými novinármi na tomto ruskými ozbrojencami obsadenom polostrove. Ich videoreportáže si môžete pozrieť tu, tu a tu.

Prinášame tiež veľmi zaujímavý rozhovor s Robertom Ficom, ktorý najprv s rozhovorom pre .týždeň súhlasil, potom nechal našich kolegov polhodinu čakať ako pred lekárskou ambulanciou a nakoniec sa s nimi odmietol stretnúť. Rozhovor však aj napriek tomu prinášame. Je trochu zvláštny, ale pán premiér si môže za to sám.

Do Bratislavy príde začiatkom apríla najväčší žijúci skladateľ filmovej hudby Ennio Morricone. Peter Bálik uvádza 10 vecí, ktoré by ste o tomto geniálnom hudobníkovi mali vedieť. Pod vplyvom dramatických udalostí na Ukrajine sme si prečítali dve hrubé antológie ukrajinských poviedok (Expres Ukrajina a Ukrajina, daváj, Ukrajina!) a konštatujeme, že ah súčasná ukrajinská literatúra "vychádza z Gogoľovho plášťa."

V Kalifornii dostal v roku 2012 Steven Spriggs pokutu 165 dolárov za to, že počas jazdy študoval mapy na svojom telefóne. Proti pokute sa odvolal a po roku a pol súd vyhral, pretože kalifornské zákony hovoria výhradne o pokute za telefonovanie (naše slovenské hovoria aj o obdobných činnostiach). Z praktického pohľadu je to nezmysel, lebo rozptyľuje tak telefonovanie, ako aj esemeskovanie, ladenie rádia, opravovanie make-upu, dieťa na zadnom sedadle. A v poslednom čase nás najviac zo všetkého chcú rozptýliť automobilky so svojimi infotainmentovými systémami. Najnovšie oznámilo niekoľko automobiliek spoluprácu s Applom a ich systémom CarPlay. V článku Kam kráčaš, navigácia popisuje Michael Kasarda, čo všetko výrobcovia do áut dávajú a kam. 

Výtvarníčka Dorota Sadovská v Nitrianskej galérii nedávno otvorila svoju výstavu Nahotou tela a mysle. V rubrike Sedem cností a nerestí prezradila Elene Akácsovej, že ju fascinuje hľadanie balansu medzi protichodnými vecami, že nad všetkým príliš medituje a váha (potvrdzujeme, aj nad týmto rozhovorom to robila), že namiesto popôrodných depresií má popôrodné návaly energie, že hnev je prejavom bezmocnosti a závisť nepochopením reality, lebo ryba nemôže závidieť jeleňovi jeho parohy. 

Na poslednej strane Jozef Koleják pečie s alpskými a slovenskými gazdinkami francúzske zemiaky.

V mene celej redakcie vám prajem príjemné čítanie!

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite