Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Thank you, Mr. Obama

.marína Gálisová .názory

Za súčasnú krízu medzi Západom a Ruskom, ktorá mnohým pripomína obnovenie studenej vojny, vďačíme americkému prezidentovi. Samozrejme, nemožno obísť rolu, ktorú v tejto kríze hrá Vladimír Putin. Ale ten je, s odpustením, vymeniteľnou figúrkou.

Marína Gálisová

Keby to, čo teraz robí Putin, nerobil Putin, robil by to na jeho mieste hociktorý iný rukovoditeľ ruského štátu. Dejinná konštelácia by ho k tomu neodolateľne priviedla. Niet sa čo čudovať, je naozaj lákavá, táto situácia, keď sa Amerika sťahuje z globálnej scény.

USA už dlhšiu dobu dáva najavo, že na Európu, slušne povedané, kašle. Nejde o výrok Fuck EU, ktorým americká diplomatka Victoria Nuland priviedla do varu aj tie najchladnejšie hlavy, vrátane Angely Merkelovej. Ten je úplne podružný a navyše v danej situácii vyjadroval skôr frustráciu z nečinnosti Únie zoči-voči majdanu.

Ide o to, že Barack Obama už po svojom prvom nástupe do funkcie dal jasne najavo, že preňho je studená vojna vecou minulosti. Dúfal, že sa časom vecou minulosti stane vojna proti terorizmu. Dúfal, že sa vecou minulosti stanú trenice medzi Amerikou a Ruskom. Vyhlásil reset vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou, ospravedlnil sa v rámci tretieho sveta, komu sa dalo, a nadmerné úsilie venoval vytváraniu ústretového dojmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite