Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako chce Fico vyhrať

.martin Hanus .názory

Je vcelku banálne povedať, že Róbert Fico nie je sociálnym demokratom podľa európskych štandardov. To je napokon stály recept jeho úspechu. No teraz sa zdá, že v prezidentskej kampani privedie svoju európsku neštandardnosť k novému vrcholu. Volebná mašinéria Smeru totiž objavila tému registrovaných partnerstiev.

Fico má problém, čo ukazuje aj posledný prieskum Focusu: proti jeho 37 percentám stojí kumulovaných 55 percent Kisku, Kňažka, Procházku, Hrušovského a Bárdosa. Samozrejme, týchto 55 percent nie je armádou odhodlaných antificovcov, keďže dvaja-traja najnádejnejší Ficovi protikandidáti, nestranícki a neopozeraní, na seba viažu pestrú zmes voličov. Smer má však aj tak dosť dôvodov na nervozitu: a nielen preto, že premiér dosahuje v prieskumoch pred prvým kolom o desať percent menej než pred piatimi rokmi Ivan Gašparovič.

Fico vie, že už nestačia staré triky a istoty, ale že musí aj prekvapiť, aby roztrieštil masu nevoličov Smeru, v ktorej by pred druhým kolom mohla preblesknúť zjednocujúca emócia v prospech protikandidáta (nech by už ním bol Dobrý anjel či herecká legenda).

Premiér má dnes oproti minulosti jednu nevýhodu. Jeho doterajší úspech bol vystavaný na kritike establišmentu – najväčšiu volebné zisky dosahoval ako opozičný tribún, ktorý háji drobného občana pred cynickými reformami pravice a jej zlodejskými privatizérmi. Dnes je však ešte stále populárny premiér takisto súčasťou establišmentu, síce nie úplne, ale viac než kedykoľvek predtým.

Na to, aby mal vývoj pod kontrolou, preto potrebuje dobré témy. Pred piatimi rokmi bola tromfom prezidentských volieb protimaďarská karta – vďaka nej porazil Gašparovič „maďarónku“ Ivetu Radičovú

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite