Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tricky a Mogwai na Pohode!

.juraj Kušnierik .názory

Festival Bažant Pohoda zverejnil ďalšie dve veľké mená z tohtoročného programu. Spája ich Veľká Británia, vážnosť s akou pristupujú k svojej hudbe a to, že na Slovensku dosiaľ nehrali.

Juraj Kušnierik

V roku 1996 založili Glasgowčania Stuart Braithwaite, Dominic Aitchison a Martin Bulloch kapelu Mogwai, ktorá sa mala venovať “vážnej gitarovej muzike”. Presne tomu sa kapela od tej doby venuje. Nahrali 8 albumov, jeden lepší než druhý (môj obľúbený je ten z rou 2011 s výborným názvom Hardcore Will Never Die, But You Will) a v lete prídu na Pohodu. Mogwai je kapela, korá v istom zmysle definovala postrock: dlhšie, prevažne inštrumentálne kompozície s veľkým dynamickým rozsahom - od tichých pasáží až po steny vystavané z nádherného, efektami skreslených gitár vystuženého bieleho hluku, v ktorých sa vznášajú pôsobivé, najčastejšie na basgitare hrané melodické linky. Hudba Mogwai má v sebe monumentálnosť symfonického orchestra a zároveň ostrosť hardcorovej kapely. Aj preto ich mal tak rád legendárny londýnsky DJ John Peel.

Ale nielen on. “Kedykoľvek píšem o nebezpečných tmavých uličkách a chcem do textu vniesť napätie, pustím si Mogwai,” povedal hudobne mimoriadne rozhľadený autor detektívok s inšpektorom Rebusom Ian Rankin. ”V ich hudbe nájdem všetko napätie, ktoré potrebujem, spolu s pocitom blížiacej sa skazy a neodvrátiteľného súdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite