Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Báchorky špióna Tótha

.marek Vagovič .názory

Kedysi bol najväčšou novinárskou hviezdou v krajine. Peniaze, sláva a moc ho však zmenili na nepoznanie: zo šikovného investigatívca sa stal bezcharakterný cynik, ktorý stratil akékoľvek zábrany.

Marek Vagovič

Bývalý novinár Peter Tóth napísal knihu, ktorou sa snaží očistiť svoje meno. A nezačal najhoršie: spôsob, akým opisuje praktiky Lexovej SIS, musí zaujať aj ľudí, ktorí majú inak s Tóthom morálny problém. Ak číta jeho knihu s názvom Krycie meno Bežec človek, ktorý tu v polovici 90. rokov nežil, alebo bol príliš mladý na to, aby si uvedomoval, čo sa v spoločnosti deje, musí byť v šoku. Aj samotný Tóth si navyše za Mečiara vytrpel svoje, a to mu už nikto napriek neskorším zlyhaniam nevezme.  

Tóth vie nepochybne písať, pričom má zmysel aj pre detail. Niekedy je dôležitý a sebastredný – v knihe napríklad opisuje, ako sa ho dotklo, keď mu ponúkol Ladislav Pittner po voľbách v roku 1998 funkciu hovorcu ministerstva vnútra. Inokedy je naopak pokorný a skromný – napríklad keď relativizuje svoje schopnosti stáť na čele zápasu s Lexovou tajnou službou: “Moja prítomnosť v tomto príbehu bola len náhodná.” Prekvapivá je naopak jeho zhovievavosť k bývalým príslušníkom ŠtB.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite