Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nádejný vysokoškolák rakúskym ministrom

.lukáš Krivošík .názory

Susedné Rakúsko podstupuje zaujímavý politický experiment. Na kľúčový post šéfa diplomacie zasadol len 27-ročný vysokoškolák Sebastian Kurz.

Lukáš Krivošík

Integrácia prostredníctvom výkonu

Vlastne, prečo nie? Na Slovensku mal Daniel Lipšic práve 29 rokov, keď sa v roku 2002 stal ministrom spravodlivosti. Podobne nechválne známy Kim Čong-un, keď prevzal vodcovstvo v KĽDR. V dejinách nájdeme aj iné precedensy. Asi najvýraznejším je William Pitt mladší, ktorý sa v roku 1783 stal britským premiérom vo veku 24 rokov. Aj jeho spočiatku spochybňovali pre nízky vek, no už súčasníci ho čoskoro uznali za brilantného štátnika...

Avšak poďme k susedom! Sebastian Kurz je politikom konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Od roku 2011 bol štátnym tajomníkom pre integráciu na ministerstve vnútra. Sprvu zaznievalo podceňovanie pre vek a neukončené vzdelanie, no po roku sa hodnotenia zlepšili. K téme začleňovania imigrantov ho priviedla skúsenosť z gymnázia, na ktorom mal polovicu spolužiakov s prisťahovaleckým pozadím. K problému sa postavil konštruktívne. Verejne hovorí o „integrácii prostredníctvom výkonu“. Rozmenené na drobné to slovami samotného Kurza znamená: „Po prvé: Áno, Rakúsko má právo očakávať od imigrantov výkon.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite