Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bystrickí pravičiari, v sobotu treba voliť Smer

.martin Hanus .názory

Ak tento blog číta frustrovaný volič z Banskobystrického kraja, ktorý to chce o pár dní všetkým tam hore ukázať a voliť z protestu Mariana Kotlebu, prosím ho, aby to ešte raz zvážil a v sobotu radšej ostal doma.

Ak tento blog číta nahnevaný banskobystrický pravičiar, ktorému sa kotlebovský svet z duše protiví, ale nemieni voliť za župana ani „červeného“ Maňku, prosím ho, aby to ešte raz zvážil a v sobotu dal napokon hlas Vladimírovi Maňkovi. V tejto dileme nie je voľba Maňku tým povestným menším zlom, ale mravným imperatívom.

Je znepokojivé, že hoci v ponovembrových dejinách tu ešte nebolo protivnejšej strany, voľba Kotlebu sa stala legitímnou formou protestu. Cítil som to minulý týždeň na Horehroní, kde hlas pre Kotlebu zvažuje aj mnoho ľudí, ktorým by predtým nikdy nenapadlo voliť Slotovu SNS. Cítiť to aj na internete a Facebooku – Kotleba už nie je medzi mladými vnímaný ako neprijateľný extrém, ale skôr ako „coolová“ vzbura proti systému, ako odhodenie zábran, ktoré už v tejto situácii nemajú zmysel. Akoby protestovať Kotlebom bolo to isté, ako protestovať Babišom. A ak dáte najavo, že na mieste Banskobystričanov by ste v druhom kole volili Maňku, mnohých pravičiarov naštvete viac, než keby ste vyhlásili, že z trucu budete voliť Kotlebu.

Preto treba pripomínať samozrejmosti. Kotlebova ĽSNS je spoločenské zlo, ktoré sa rafinovane pohybuje na hranici zákona, ale je ďaleko za hranicou ľudskosti. Stačí sa pozrieť na jej odpudivú webovú stránku: Rómovia tu vystupujú výlučne ako „cigánski paraziti“, oslavuje sa tu „odvážny policajt Milan Juhász“, ktorý minulý rok – podľa súdu v stave zníženej príčetnosti – zastrelil v Hurbanove troch Rómov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite