Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kampaň proti Lipšicovi

.jaroslav Daniška .názory

Daniela Lipšica niekto nemá rád. Vidieť to na bilbordoch, ktorými z času na čas oblepí krajinu, na ktoré mu dopisujú rôzne odkazy.

Ale ešte viac to vidieť na inej veci. Čudujsasvete, na tých istých bilbordoch - na kampaniach jeho strany. 

Lipšicov odchod z KDH a pokus založiť vlastnú stranu, bol pokusom o politickú emancipáciu generácie ODM (Občiansko-demokratická mládež), najmladšej politickej generácie po zmene režimu v roku 1989. Jednotlivé príbehy sa mohli trochu líšiť, ale základ Novy mal spoločnú politickú DNA.  Generácia ODM sa cítila doma v prostredí mesta, kde ľudia menej riešia náboženstvo a sociálne témy a viac dane a odvody. Kolaps SDKÚ jej prial, tisíce bývalých voličov SDKÚ navyše v posledných voľbách kvôli Lipšicovi volilo KDH a tak sa zdalo, že všetko je jasné a Lipšicova strana môže nahradiť SDKÚ.

Lenže Lipšicova strana chcela viac.

Nechcela len nahradiť SDKÚ, chcela (aspoň verbálne) vymeniť systém. Začala sa správať ako avantgarda, strana post-gorilovej politiky, ktorá nechce iba vymeniť vládu, ale pre istotu vymeniť aj ľud (vybudovať novú väčšinu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite