Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Traja spolu

.juraj Kušnierik .názory

Tí traja sa volajú Boris Nebyla, Mário Radačovský a Lukáš Timulák. Spolu vytvorili pozoruhodnú tanečnú trojinscenáciu na Novej scéne.

Juraj Kušnierik

Ak je písanie o hudbe podobné tancovaniu o architektúre, na čo sa potom podobá písanie o tancovaní? Architektúre o poézii? Maľovaniu o opere? Spievaniu o (novinárskom) písaní?

Nech je to akokoľvek, Elvis Costello, (pravdepodobný) autor metafory o písaní, tanci a architektúre chcel povedať, že je to ťažké, ak nie rovno nemožné, že je to absurdné, ak nie rovno nezmyselné.

V sobotu večer som bol na premiére tanečnej trojinscenácie Traja spolu a tá metafora sa pre mňa stáva úplne konkrétnou skutočnosťou. Čo a ako o tom tanečnom divadle napísať?

Nie som si istý, no napriek tomu skúsim.

V prvom rade: všetky tri choreografie sú krásne (viem, umeleckí kritici toto slovo nemajú veľmi v láske, ale obmedzenosť slovnej zásoby v porovnaní s bohatstvom pohybu spôsobuje, že sa mu nedokážem vyhnúť), v niektorých momentoch dojímavé (platí to, čo je uvedené v predchádzajúcej zátvorke). Bol to Mário Radačovský a neskôr (Máriovou zásluhou) Jiří Kylián, kto mi vysvetlil, že tanečné divadlo nie je nutné za každú cenu dešifrovať, rozlúštiť čo presne chcel choreograf povedať a porozumieť mu. Vraj sa stačí dívať a vnímať. Pohyby, tanec, pocity, ktoré vyvoláva - a nechať sa tým všetkým unášať. Odvtedy to tak robím.

Tí traja majú veľa spoločného: všetci traja študovali tanec na Tanečnom konzervatóriu v Bratislave, všetci traja veľmi úspešne pôsobili a pôsobia v zahraničí, všetci traja sa po skončení kariéry tanečníkov venujú choreografii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite