Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

The Best Of Lou Reed, Vol. 1

.peter Bálik .názory

Pôvodne som plánoval spraviť nový Playlist, ale v nedeľu večer mi pípla v krčme esemeska. „Tak zubatá znovu v akcii,“ napísal mi Tomáš Sloboda z Pajácov. Asi to bude nejaký hudobník, pomyslel som si a odpísal: „Kto?“„Lou Reed, kamoško“, zasvietilo mi na mobile. Prišlo mi smutno. Veľmi smutno. Každý máme svojich obľúbencov, ale Lou Reed patrí u mňa spolu s Dylanom a Neilom Youngom do mojej svätej trojice najlepších muzikantov.

Peter Bálik

Jeho bohatému životu sa budeme venovať v .týždni v rubrike Nadoraz, no teraz sa ponorme do jeho hudby od Velvet Underground až po jeho posledné sólové platne. Lou nahral veľa albumov, ani jeden z nich vyslovene zlý. Nesústreďme sa na hity, ale poďme hlbšie do jeho katalógu, ktorý je tak silný, že by sa z neho dalo urobiť niekoľko hodnotných výberov. Toto je len zlomok:

Pale Blue Eyes (1969)

Pre Velvet Underground napísal viacero krehkých pesničiek, ale táto znie ako stará ľudová pieseň. Jednoduchý popevok, tri akordy a pesnička je na svete. Vyzerá to jednoducho, ale nedokáže to každý. Pretože Lou Reed bol jeden.

http://www.youtube.com/watch?v=NcDuR9BF0Oc

Rock & Roll (1970)

Toto je absolútna pecka. Čo k tomu dodať? Dievča zapne rádio a prvýkrát v živote začuje rokenrol. Všetko sa v jej živote zmení.

http://www.youtube.com/watch?v=hs0BxTmQXA0

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite