Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Československo

.juraj Kušnierik .názory

Narodil som sa a (stále ešte) väčšinu života som prežil v Československu. Niet preto divu, že voči tejto mýtickej krajine stále pociťujem hlboké citové väzby.

Juraj Kušnierik

Je zaujímavé, že moji rodičia, ba ani starí rodičia nikdy nespomínali Uhorsko, Rakúsko-Uhorsko či jednoducho Monarchiu. Vedeli sme, že zopár z našich najstarších príbuzných bojovalo na Piave, ale to bolo z dávnej minulosti všetko. Spomínalo sa na Prvú republiku, Slovenský štát, na Prevrat (v roku 1948) a na Šesťdesiaty ôsmy (po ňom to už bola viac-menej prítomnosť).

Takto sa mi to zdalo správne. Československo bolo samozrejmou krajinou, v ktorej som žil. Spomínam si, ako ma na mojich tínedžerských kerouacovských potulkách prekvapila značka "Česká socialistická republika" kdesi za Drietomou. "Konečně doma," povedal šofér auta, ktoré som stopol pri Trenčíne, jeho spolujazdec zanôtoval pár taktov z piesne Kde domov můj. Prekvapilo ma to. Ja som sa cítil rovnako doma na oboch stranách tejto vnútroštátnej hranice.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite