Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dúhový pochod za život?

.elena Akácsová .názory

Konfirmačné skreslenie selektuje informácie, ktoré nezapadajú do nám drahých názorov, a stará sa, aby sme rýchlo zabudli na dobré argumenty protivníka aj hlúpe argumenty, s ktorými sme prišli my.

Elena Akácsová

V predošlom čísle .týždňa (42/2013) prezradil náš šéfredaktor v úvodníku, ktorým reagoval na diskusie po Dúhovom pochode a Pochode za život, svoj sen o zmierení a  tolerancii: Snívam o dni, keď pro-life hnutie zademonštruje za lásku a úctu k homosexuálom, LBGTI komunita vyzve na ukončenie potratov, maďarská menšina začne riešiť celoslovenské problémy a Rómovia odmietnu koncept sociálnych dávok. ×

Hneď, ako som ti to prečítala, zišiel na um jav, ktorý má veľmi výstižný názov -  konfirmačné skreslenie, a ktorý mi hneď aj potvrdili bezprostredné nesúhlasné reakcie na ten úvodník. Zjednodušene ide o to, že ak človek zaujme nejaký postoj, automaticky si vytvorí aj filter, ktorým prijíma informácie, takže si to presvedčenie neustále potvrdzuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite