Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Varovanie z Bystrice

.jaroslav Daniška .názory

Končí sa deň, keď sme si pripomenuli Povstanie. Mali sme štátny sviatok, v Bratislave pokojné ulice a Banskú Bystricu navštívil rumunský prezident Basescu a predseda ruského parlamentu Naryškin.

Na prvý pohľad všetko, ako má byť. Na SNP sa dnes pozeráme konsenzuálne, Povstanie nerozdeľuje pravicu a ľavicu, už niekoľko rokov nikto nespochybnil jeho význam a opodstatnenosť. Akoby nebolo čo dodať.

Keď však vidím, ako prezident Gašparovič kladie veniec pri Jankovičovej soche, tam vo vnútri Pamätníka SNP v Banskej Bystrici, mám pocit, že niečo dodať predsa len treba.

Je to viac než len príbeh jednej sochy a jedného autora.

Komunisti chceli pamätník venovaný SNP dlhodobo. Treba pripomenúť, že Husák bol vtedy ešte v base, prvým tajomníkom KSČ bol Novotný a ten namiesto stavby nového pamätníka stále hovoril o jeho umiestnení do Zvolena, na tamojší zámok.

A zrazu sa všetko začalo meniť.

Komunisti schválili stavbu nového pamätníka v Bystrici, strana rehabilitovala buržoáznych nacionalistov, Dubček sa stal prvým tajomníkom KSS a architekt Dušan Kuzma vytvoril nový návrh pamätníka spolu s Jozefom Jankovičom. Trvalo to  ešte dlho, celé roky, kým sa v auguste 1969 všetko ocitlo na svojom mieste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite