Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iný pohľad: Čo môže byť horšie ako Putin?

.jaroslav Daniška .názory

Dnes si v prehľade tlače všimnem obraz Ruska. Toho súčasného Ruska s Putinom pri moci a jeho nástupcom čakajúcim kdesi za rohom.

Američania a Rusi sa nerozprávajú. Prezident Obama zrušil septembrový summit kvôli kauze Snowden. Urobil dobre? Názory sa líšia bez ohľadu na ideológiu. Neokonzervatívci (áno, tento historický druh ešte stále prežíva) na čele s Charlesom Krauthammerom už celé leto skáču Obamovi po hlave, že je na smiech celému svetu a nie hlava veľmoci. Pridala sa aj homosexuálna lobby, ktorú dráždi Putinova politika voči tejto menšine (Rusko zakázalo propagáciu homosexuality). Tak prezident "buchol" do stola. Chyba, odkazuje mu Patrick Buchanan, nie je čas na druhú studenú vojnu, nech už si Wall Street Journal a Washington Post píšu, čo chcú.

Thatcherová kedysi označila Gorbačova za muža, s ktorým sa „dá robiť biznis“. Žeby bol Putin horší? To ťažko. Američanom, ako píše Economist, vadí Putinova podpora Assadovho režimu v Sýrii, najmä dovoz zbraní, osobitne budovanie proti-leteckej ochrany, ktorá by znemožnila vyhlásenie bezletovej zóny nad Sýriou, respektíve jej prípadné bombardovanie.

Lenže, je ruská politika voči Sýrii chybná?

Rusi bránia svojho spojenca (v Sýrii majú vojenskú základňu a prístav). Tento spojenec vedie vojnu proti vlastnému obyvateľstvu, lenže jeho nepriateľmi sú islamisti a Kurdi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite