Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Augustový playlist (Grant Hart, Le Payaco, Jonathan Wilson, Vandali a plus MGMT!

.peter Bálik .názory

Leto je obdobím, keď sa s výnimkou festivalov, toho v hudbe veľa nedeje. Ale aj napriek tomu vychádzajú pesničky, ktorá stojí za vypočutie. Tu je môj hudobný rešerš pre horúci augustový deň.

Peter Bálik

Grant Hart: Is The Sky The Limit?

Grant Hart hral v zásadnej punkrockovej skupine Hüsker Dü, po jej rozpade na konci 80. rokov pokračoval ako sólista, prípadne ako člen kapely Nova Mob. Je to škoda, že Granta Harta pozná len zopár vyvolených a pritom je tento pesničkár jedným z utajených géniov americkej hudby. Jedným z faktorov bola jeho dlhotrvajúca závislosť na drogách, ale aj fakt, že Hart je solitér, ktorý koncertuje a nahráva iba výnimočne a radšej sa stará o svoje dve mačky. Is The Sky The Limit? pochádza z jeho najnovšieho dvojalbumu The Argument (Domino Records). Ide o koncepčný album, zložený podľa knihy Johna Miltona Stratený raj, ktorý len potvrdzuje to, čo o ňom dlhé roky vieme - Grant Hart vie napísať skvelú melodickú pesničku. Okrem toho poteší, že jeho hlas je aj po rokoch stále silný ako zvon.

Grant Hart: Is The Sky The Limit?

https://soundcloud.com/dominorecordco/is-the-sky-the-limit

Jonathan Wilson: Dear Friend

Jonathan Wilson je pre mňa jedným z najzaujímavejších objavov posledných rokov. Na jeho debutovom albume Gentle Spirit, ktorý vyšiel v roku 2011, tento pesničkár oživil hipisácky sen šesťdesiatich rokov. Jonathan na ňom niekoľko rokov a vydal ho, až kým s ním nebol na 100 percent spokojný. Preto ma prekvapilo, že na jeseň len dva roky po Gentle Spirit vychádza jeho druhý album Fanfare. Ako ochutnávku ponúkam novú pesničku Dear Friend, ktorá má krásnu lenivú beatlesácku atmosféru, ktorá prerastie do inštrumentálneho kalifornského jamu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite