Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maggie

.lukáš Krivošík .názory

Margaret Thatcherová zmenila svoju vlasť i svet. Hoci z Downing Street odišla v roku 1990, jej meno rezonuje v rôznych verejných debatách prakticky doteraz. Svojou politikou uviedla totiž do pohybu sily, ktoré (v dobrom, či zlom) stále ešte utvárajú našu realitu.

Lukáš Krivošík

Keď obletela svet správa o smrti bývalej britskej premiérky, prekvapilo ma, aké pestré spektrum ľudí na Facebooku okamžite vyjadrovalo rešpekt a vďaku tejto pozoruhodnej štátničke. Margaret Thatcherová je konzervatívnou ikonou, no z rôznych dôvodov ju uznávali aj ľudia, ktorí by sa za konzervatívcov nikdy neoznačili. 

Nejeden Slovák nepochybne oceňuje jej podiel na páde sovietskeho komunizmu (spolu s Ronaldom Reaganom a Jánom Pavlom II.). Liberáli zdieľajú jej okrídlené výroky o ekonomickej politike. Euroskeptici vyzdvihujú Thatcherovej odpor voči centralizácii EÚ, ktorý sa v posledných rokoch ukazuje ako mimoriadne prezieravý. Politickí realisti oceňujú, že dokázala presadiť bolestivé kroky, ktoré bolo potrebné urobiť, a nehľadela pritom na popularitu, ani na potlesk davu. Kým pre ženy (bez ohľadu na politickú orientáciu) môže byť zase inšpiráciou i dôkazom, že v mužskom svete sa šikovná ctižiadostivá žena dokáže presadiť aj bez ponižujúcich kvót, či úľav. 

Je možné, že v nasledujúcich dňoch sa vietor obráti a z každej strany sa na Maggie spustí búrka kritiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite