Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naše matky, naši otcovia

.lukáš Krivošík .názory

Nemecko opäť rieši svoju nacistickú minulosť. Pozoruhodný trojdielny vojnový film Unsere Mütter, unsere Väter (Naše matky, naši otcovia) spustil veľkú debatu v tamojších médiách, no v susednom Poľsku si vyslúžil aj rozhorčenú kritiku.

Lukáš Krivošík

Filmová vojna ako uveriteľná divácka skúsenosť

Verejnoprávna stanica ZDF všetky tri diely sprístupnila s istými obmedzeniami on-line. Avšak, kto by si ich chcel pozrieť s anglickými titulkami, dajú sa vyhľadať aj na YouTube po zadaní názvu seriálu v nemčine. Autori chceli nepochybne osloviť predovšetkým mladšiu generáciu. Na životných peripetiách piatich priateľov v rokoch 1941 až 1945 možno vidieť druhú svetovú vojnu (najmä boje na východnom fronte) očami Nemcov. 

Charlotte slúži ako zdravotná sestra vo frontovom lazarete. Speváčka Greta začne spávať s esesákom, aby zachránila život svojho židovského milenca Viktora. Ten sa aj tak transportu do koncentráku nevyhne. V Poľsku sa mu však podarí utiecť a následne sa pripojí k tamojšiemu odboju. Friedhelm a Wilhelm sú zase bratia, ktorí v júni 1941 odchádzajú s Wehrmachtom do ťaženia proti Sovietskemu zväzu. Všetci piati priatelia majú okolo dvadsiatky a na začiatku filmu sa tešia, že do Vianoc bude po vojne a oni sa opäť stretnú...

Trilógia Naše matky, naši otcovia by sa na prvé videnie dala prirovnať k americkým vojnovým seriálom Bratstvo neohrozených alebo Pacifik. Realisticky nakrútené bojové scény ukazujú divákovi vojnu bez príkras a pátosu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite