Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chávez odišiel

.marína Gálisová .názory

Zomrel Hugo Chávez, ďalší z radu politikov, ktorí sa vo svojej krajine odhodlali na marxistické experimentovanie so spoločnosťou. Robil to, ako tvrdil, v mene ľudu. Čo dosiahol?

Marína Gálisová

Hugo Chávez vládol vo Venezuele takmer štrnásť rokov ako pokračovateľ „bolívarovskej revolúcie“. Za svoj vzor si zvolil Simona Bolívara, Venezuelčana, ktorý koncom osemnásteho a začiatkom devätnásteho storočia vydobyl pre juhoamerické kolónie nezávislosť od Španielska. Simon Bolívar rozbil impérium, stál pri zrode prvej latinskoamerickej únijnej republiky, ktorá sa nazývala Gran Colombia, a stal sa jej prezidentom. Gran Colombia však vydržala len dvadsaťdva rokov. A hoci Bolívar chcel pôvodne v latinskoamerických podmienkach vybudovať federálnu úniu podobnú tej, ktorá vznikla v Severnej Amerike, pod tlakom okolností a azda i vlastnej povahy sa napokon ocitol v celkom inom smere a história si zapamätá, že v roku 1828 vydal Dekrét o diktatúre. Zo Simona Bolívara, ktorý bojoval za slobodu, sa stal Simon Bolívar, samovládca. Smutný koniec, najmä keď začiatok bol taký nádejný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite